FT: Αντίδοτο στην αμνησία «Η τελευταία μπλόφα»

FT: Αντίδοτο στην αμνησία «Η τελευταία μπλόφα»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία δυσάρεστα λεπτομερή ιστορία ανικανότητας και αδιαλλαξίας σχετικά με την κρίση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζει ο ανταποκριτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα», των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού, σε άρθρο του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο είναι ένα αντίδοτο στην αμνησία για την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο την ίδια χρονιά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία υπενθύμιση για το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι λαϊκιστές όταν αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση.

Ο αρθρογράφος των FT αναφέρει πως στο βιβλίο, στο οποίο φιλοξενούνται και δικές του αναφορές, περιγράφονται «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πόσο κοντά έφτασαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης στο να στείλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης μέσα από ένα μείγμα αλαζονείας, αναποφασιστικότητας και επίμονης τυφλότητας».

Όπως τονίζει ο Πίτερ Σπίγκελ στο άρθρο του στους FT, η μεγαλύτερη αποκάλυψη του βιβλίου είναι το σχέδιο μιας ομάδας υπαλλήλων της ΕΕ που συντάχθηκε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό περιλάμβανε ένα σχέδιο για την αποστολή μιας ειδικής «ομάδας επιθεώρησης» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εγκατάσταση εκτύπωσης ευρώ της Ελλάδας για την κατάσχεση «των πινακίδων εκτύπωσης και ταινιών για άμεση καταστροφή».

Σήμερα, Δευτέρα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του best seller των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, «Η τελευταία μπλόφα», στο Μουσείο Μπενάκη που βρίσκεται στη συμβολή της Πειραιώς 138 με την Ανδρονίκου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διευθυντής Σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο Πρώην Πρόεδρος του EuroWorking Group και της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Thomas Wieser, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας και οι συγγραφείς του βιβλίου, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Η Καθημερινή και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες και η Βικτώρια Δενδρινού, ανταποκρίτρια για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή