Εκπαίδευση φοιτητών εξ αποστάσεως

Εκπαίδευση φοιτητών εξ αποστάσεως

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη μορφή αλλά και τη φιλοσοφία της σημερινής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν ήδη δρομολογηθεί διεθνώς. Οι σπουδές εξ αποστάσεως και η δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μεγάλη εξάπλωση διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα η ανάπτυξή τους κρίνεται αργή αλλά σταθερή. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση από εργαζόμενους φοιτητές για εκπαίδευση εξ αποστάσεως αναμένεται να δεκαπλασιασθεί μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία. Ταυτόχρονα, η ανάγκη των επιχειρήσεων για εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και η συστηματική εξάπλωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της διά βίου κατάρτισης, που θα παρέχει ευελιξία στους εργαζομένους, αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις επιχειρήσεις. Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για το μέλλον της εκπαίδευσης, που οργανώθηκε από το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη.

Ειδικότερα, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκτιμάται ότι εντός της επόμενης πενταετίας, πιθανότατα, έως και το 30% των φοιτητών στην Ευρώπη θα σπουδάζουν σε «εικονικά πανεπιστημιακά περιβάλλοντα», όπως ανέφερε ο κ. Κλαούντιο Ντόντι, υπεύθυνος της ομάδος έργου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Εκπαίδευση στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια περισσότερο από το 30% των σπουδών θα γίνεται «από απόσταση». Οπως τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Λουκίδης, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αναγκαία για τους εργαζόμενους φοιτητές, τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημοσιεύσεις, έρευνες αλλά και ασκήσεις μέσω των δεδομένων που παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση κάθε πανεπιστημιακού τμήματος.

Σημαντικές ανατροπές στο πανεπιστημιακό τοπίο αναμένεται να προκαλέσει η εντατικότερη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. «Το σύστημα δεν δουλεύει ανταγωνιστικά για να παράξει τους εργαζόμενους που απαιτεί η αγορά εργασίας», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Λένα Κολιοπούλου. Ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι στο εξωτερικό επιχειρήσεις δημιουργούν πανεπιστήμια όπου φοιτητές δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοί τους και νέοι, αλλά και συνεργάτες και στελέχη της επιχείρησης. Τα προγράμματα σπουδών εστιάζονται στην εξειδίκευση σε τομείς όπου οι επιχειρήσεις έχουν ελλείψεις, ενώ η πρακτική άσκηση φθάνει έως και το 80% των αναλυτικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή