Το νέο έτος επανεξέταση ΣΣΕ στις συγκοινωνίες

Το νέο έτος επανεξέταση ΣΣΕ στις συγκοινωνίες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακωχή μέσω της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, λίγο μετά την ανακοίνωση νέων κινητοποιήσεων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής σε τηλεοπτική εκπομπή, ο προκάτοχός του είχε προχωρήσει προεκλογικά σε σχετική συμφωνία με τους εργαζομένους, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί η ΣΣΕ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιηθούν κανονικά τα συμφωνημένα για φέτος, ενώ του χρόνου θα επανεξεταστούν οι ΣΣΕ. «Θα εξορθολογήσουμε τα οικονομικά όλων των ΔΕΚΟ και θα δούμε πλέον τι μπορούμε να δίνουμε. Και αυτό από το περίσσευμα των ΔΕΚΟ. Διότι να δίνουμε δεξιά – αριστερά επιδόματα και αυξήσεις από δανεικά, νομίζω ότι είναι μαθηματικά τα οποία δεν βγαίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οπως ανέφερε, «οι διοικήσεις κατά το δοκούν έδιναν τις μη μισθολογικές παροχές στις ΣΣΕ εκεί που οι ίδιες αποφάσιζαν να δώσουν».

Η μη εφαρμογή των προβλέψεων των ΣΣΕ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών. Μάλιστα τα σωματεία των εργαζομένων στις ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αποφάσισαν νέες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας την Πέμπτη έως τις 9 το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, εκκρεμεί νέα συνεδρίαση, στην οποία θα προσδιορισθεί εκ νέου η στάση τους μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι συγκοινωνιακοί φορείς της πρωτεύουσας καθώς από τη μια οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) προχωρούν σε συνεχείς τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών με στόχο τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου, ο δε ΟΑΣΑ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών των οργανισμών. Πρόσφατα προχώρησε σε αποδέσμευση σημαντικού ποσού το οποίο κατευθύνθηκε στην προμήθεια ανταλλακτικών με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων οχημάτων που εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο των ΟΣΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του οργανισμού, οι βελτιώσεις φέτος θα είναι περιορισμένες καθώς τα δεδομένα είναι πολύ δυσχερή. Σημειώνεται ότι αναμένεται, κατά το πρώτο 6μηνο του 2020, η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων τόσο για την Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Στον αντίποδα, εμφανίζεται, περιορισμένη μεν υπαρκτή δε, αύξηση στα έσοδα του ΟΑΣΑ που προέρχονται από πωλήσεις εισιτηρίων. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών κατά 3,51%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 255.866 επιτόπιοι έλεγχοι κομίστρου από τους ελεγκτές του οργανισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή 6.431 προστίμων σε βεβαιωμένες παραβάσεις. Σε κάθε βάρδια, οι έλεγχοι ανά ελεγκτή έφτασαν τους 138 κατά μέσον όρο, με τον στόχο να έχει τεθεί στους 250 ελέγχους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή