Στοχευμένοι έλεγχοι για το έγκλημα

Στοχευμένοι έλεγχοι για το έγκλημα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης σε περιοχές του λεκανοπεδίου με αυξημένα κρούσματα κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων έχει θέσει από χθες σε πιλοτική εφαρμογή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Συμμετέχουν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ., στελέχη της Ασφάλειας Αττικής και ένστολοι από τα τμήματα πεζών περιπολιών. Χθες, πρώτη ημέρα δοκιμαστικής εφαρμογής του, η προσοχή των αξιωματικών επικεντρώθηκε στη Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα σε Περιστέρι, Αιγάλεω και Πετρούπολη. Η εφαρμογή του σχεδίου βασίζεται σε έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Ανάλυσης της Ασφάλειας Αττικής, στην οποία επισημαίνονται οι περιοχές του λεκανοπεδίου με τα περισσότερα κρούσματα ληστειών, κλοπών κ.λπ.

Της κατάρτισης του σχεδίου προηγήθηκε η επεξεργασία –με το λογισμικό Crime View της ΕΛ.ΑΣ.– των συμβάντων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές. Το εν λόγω πρόγραμμα, αφού «ενημερωθεί» με τα συμβάντα του αστυνομικού δελτίου, επισημαίνει στους χειριστές του σε ποιες ακριβώς περιοχές του λεκανοπεδίου και σε ποιες ώρες της ημέρας καταγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά μικροεγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα αρπαγές τσαντών, κλοπές από σταθμευμένα Ι.Χ. κ.ά. Με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν και έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη εγκληματικότητας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ξεκίνησε από χθες «εστιασμένες επιχειρήσεις» στις πιο φορτισμένες με εγκληματικότητα περιοχές του νομού Αττικής.

Πρόκειται ουσιαστικά για αστυνομικές εξορμήσεις, που όμως δεν πραγματοποιούνται σε μια ευρεία περιοχή, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά εστιάζουν σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές. Επιπλέον, οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και έχουν σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκλήματος, π.χ. την πρόληψη ληστειών, και γι’ αυτό οι αστυνομικοί που συμμετέχουν ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής στην οποία πρόκειται να επιχειρήσουν. Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την Παρασκευή. Η πιλοτική εφαρμογή του θα συνεχιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και η πρώτη αποτίμηση θα γίνει σε περίπου μία εβδομάδα.

Στο μεταξύ, σε διπλασιασμό των επιχειρησιακά διαθέσιμων Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Οκτώ ομάδες που ήταν εγκλωβισμένες στη φύλαξη σταθερών στόχων αποδεσμεύθηκαν ανεβάζοντας σε 16 από 8 των αριθμό των ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο. Στο κέντρο της Αθήνας αντίστοιχα, συνεχίζονται οι ειδικές αστυνομικές δράσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, του παρεμπορίου και άλλων μορφών μικροεγκληματικότητας. Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», τέθηκε σε ισχύ τη 19η Σεπτεμβρίου και σε αυτό συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «περιπολίας» καθώς και οι λεγόμενοι «πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί με τη μαύρη στολή που μετακινούνται με ειδικό βαν και μέχρι πρότινος περιπολούσαν σε γειτονιές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Εφαρμόζεται ήδη στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Καραϊσκάκη, Αμερικής. Βικτωρίας, Αττικής και υπάρχει σκέψη επέκτασής του και σε άλλες συνοικίες του κέντρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή