Η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο κύμα

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο κύμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως… περιμένει και πάλι ο καιρός για να χαλάσει. Οπως επισήμανε στην «K» ο μετεωρολόγος και προϊστάμενος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το ερχόμενο Σάββατο έως τη Δευτέρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Μάλιστα, εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, αναμένεται να εκδοθεί έγκαιρα από την ΕΜΥ Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ο Νοέμβριος, ωστόσο, ήταν για τη χώρα μας ανέκαθεν ο μήνας των καταιγίδων και των πλημμυρών. Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Ζιακόπουλου, τον Νοέμβριο του 1961, στην Αττική, η πολύ ισχυρή καταιγίδα που είχε σημειωθεί είχε κοστίσει τη ζωή σε 44 άτομα, ενώ άλλοι 24 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 1977. Το Νοέμβριο του 1992, δύο άνθρωποι πνίγηκαν σε πλημμύρα στο Ελευθεροχώρι Καβάλας. ενώ τρεις νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 1996 στην Ξάνθη.

«Οι συνθήκες για την εκδήλωση καταιγίδων στις μεσογειακές χώρες αυτήν την εποχή είναι πολύ ευνοϊκές, καθώς οι αέριες μάζες που λιμνάζουν στην περιοχή είναι εξαιρετικά ασταθείς και πολύ υγρές», εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος. «Ετσι, όταν μια ατμοσφαιρική διαταραχή αναγκάσει τις μάζες αυτές του αέρα να εκτελέσουν ανοδικές κινήσεις, τότε αναπτύσσονται καταιγιδοφόρα νέφη και εκδηλώνονται καταιγίδες, τις περισσότερες φορές ισχυρές».

Τα μπαζωμένα ρέματα αποτελούν μια ακόμη «πληγή», όπως και οι, χωρίς τις αναγκαίες μελέτες, επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων και οικισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις επεκτάσεων, οι υδραυλικές μελέτες είναι, σχεδόν, ανύπαρκτες. Ρέματα σκεπάζονται για να δημιουργηθούν δρόμοι και πλατείες, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής μη έχοντας πλέον διέξοδο, να μετατρέπουν τους εν λόγω νέους οικισμούς σε τεράστιες λίμνες. Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις που οι μελέτες, κατά την πορεία εκτέλεσης του έργου, αποδεικνύονται ελλιπείς, παρόλο που αυτές έχουν, προηγουμένως, ελεγχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή