Η Μαλακάσα ανεβάζει το (πολιτικό) θερμόμετρο

Η Μαλακάσα ανεβάζει το (πολιτικό) θερμόμετρο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ., εξ’ αφορμής των προβλημάτων, που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, με τον κ. K. Λαλιώτη να βρίσκεται στο επίκεντρο των πυρών, που ανταλλάσσονται εκατέρωθεν λόγω της θητείας του στο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και εξαιτίας της ευρύτερης πολεμικής, την οποία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, αν και επισήμως η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη διαχείριση του προβλήματος, στο παρασκήνιο από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζεται ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν υπήρξαν τα καλύτερα δυνατά «αντανακλαστικά» και σημειώθηκαν «αστοχίες» με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Μαλακάσας. Από τις ίδιες πηγές χαρακτηρίζονται επίσης ως «ατυχείς» οι δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λ. Παπαδήμα σύμφωνα με τις οποίες δεν σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα το περασμένο τριήμερο.

Τον τόνο της κριτικής της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση έδωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κ. K. Καραμανλής. Κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Μαλακάσα και στο οδικό δίκτυο της Αττικής ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της χρήματα και χρόνο, αλλά απέδωσε λίγο έργο και μάλιστα κακής ποιότητας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος παρουσίασε στοιχεία για το κόστος επισκευών στην Μαλακάσα, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το έργο είχε κατασκευαστεί την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Λαλιώτης το 1996 δήλωνε ότι θα απαιτηθούν για επισκευές 2,5 δισ. δραχμές, το 1997 4,2 δισ. και το 1998 ο προϋπολογισμός έφθασε τα 5,5 δισ. δραχμές.

Στον κ. Καραμανλή απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης με την ιδιότητα του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε αναφερόμενος στα προβλήματα στη Μαλακάσα, ότι «στα 2.000 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου παρουσιάστηκε ένα μόνο πρόβλημα και αυτό όχι στο δρόμο, αλλά στα φρεάτια απορροής των υδάτων». Ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε επίσης μικρά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στην Αττική Οδό και το Αεροδρόμιο των Σπάτων, διαβεβαιώνοντας ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που συντελέσθηκαν θα αναλάβουν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Σε ένα άλλο επίπεδο όμως, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. κινήθηκε στην αποτελεσματικότητα με την οποία αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός στα ακραία καιρικά φαινόμενα του τριημέρου. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, αφού διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά την καταμέτρηση των ζημιών θα αρχίσει η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες, χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την κινητοποίηση των υπηρεσιών του κράτους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα το περασμένο τριήμερο θύμισε τριτοκοσμική χώρα, και οι υπουργοί έδειξαν ότι διαπνέονται από την αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και όχι οι ίδιοι. Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι η Ν.Δ. θα παρακολουθεί εφ’ εξής με ειδικές επιτροπές ανά νομό την πορεία των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή