Η μείωση θητείας προ των πυλών

Η μείωση θητείας προ των πυλών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίσημη ανακοίνωση της μείωσης της στρατιωτικής θητείας πρόκειται να προχωρήσει πολύ σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Αμύνης. Το θέμα αυτό απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Αμύνης κ. Γ. Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπαντωνίου, αναγνώρισε μεν τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι «θα εξασφαλίσουμε τη μείωση της θητείας το συντομότερο δυνατό, εντός βεβαίως του πλαισίου της απόλυτης επάρκειας των Ενόπλων Δυνάμεων»,καθώς και ότι «θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα».

Η σχετική απόφαση είναι έτοιμη από τις 17 Οκτωβρίου και βρίσκεται στο δρόμο προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις για τη θητεία προβλέπουν τα εξής:

– Για όσους κατετάγησαν από 1ης/1/2001, 16 μήνες στο Στρατό Ξηράς, 19 μήνες για το Πολεμικό Ναυτικό και 18 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία.

– Γι’ αυτούς που θα καταταγούν από 1ης/1/2002 14 μήνες, 17 μήνες και 16 αντιστοίχως.

– Γι’ αυτούς που θα καταταγούν από 1ης/1/2003 12, 15 και 14 μήνες αντιστοίχως.

Από το 2003 και μετά, οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας λόγω οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. θα υπηρετούν 9 μήνες από 12, που ισχύει σήμερα. Επίσης, οι έφεδροι και δόκιμοι αξιωματικοί θα υπηρετήσουν 21 μήνες φέτος, 19 μήνες του χρόνου και 17 μήνες το 2003. Τέλος, η απόφαση προβλέπει στρατιωτική θητεία κατά 3 μήνες λιγότερο γι’ αυτούς που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα αναβολής που έχουν, αλλά θα προτιμήσουν να καταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και όσοι έχουν εξασφαλίσει αναβολή, αλλά τη διακόπτουν πριν κάνουν χρήση της. Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στις δηλώσεις του και σε μέτρα που προωθούνται για τη βελτίωση των συνθηκών στράτευσης και διαβίωσης των στρατευμένων.

Οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου, στην ωριαία συνάντησή τους, συζήτησαν επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του υπουργείου Αμυνας, θέματα αμυντικής διπλωματίας και την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής.

Κατά της τρομοκρατίας

Ο κ. Παπαντωνίου απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και περιόρισε την ελληνική σμμετοχή στην διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας στην «παροχή πάσης φύσεως διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις για να εκπληρώσουν τη δική τους αποστολή». Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΚΥΣΕΑ θα συγκληθεί στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιλέξει τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, καθώς η θητεία του επί 3ετία αρχηγού στρατηγού κ. Μ. Παραγιουδάκη ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο και θα αποστρατευθεί.

Ο κ. Παπαντωνίου παρέθεσε εξάλλου το μεσημέρι γεύμα στους βουλευτές του ΚΤΕ Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και εξήγγειλε τη συστηματικότερη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι επιδίωξή του σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την Εθνική Αμυνα, είναι η συμμετοχή του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ αλλά και η συναίνεση του συνόλου των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Αμύνης δέχθηκε, τέλος, στο υπουργείο τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης κ. Αντ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε τις διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τις επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πλήρη την ενημέρωση που είχε και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είχε άλλη θέση» στο θέμα, διότι «σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χωρούν λαϊκισμοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή