ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι να προσέχουμε κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Τι να προσέχουμε κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Μπορεί ο καιρός τις τελευταίες ημέρες να μην θυμίζει σε τίποτα χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες χθες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας, όμως αυτό δεν εμπόδισε την έναρξη από χθες της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2020.

Η μέση τιμή διάθεσης με την οποία εγκαινιάστηκε η φετινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε σε περίπου 1,02 με 1,05 ευρώ ανά λίτρο, έναντι 1,14 ευρώ / λίτρο που είχε διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2018.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από φαινόμενα εξαπάτησης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες οδηγίες για την αγορά και την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Η ΓΓΕΠΚ συστήνει τα εξής:

• Να συγκρίνουμε, έπειτα από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr. Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής πολλαπλασιάζουμε το μήκος της επί το πλάτος επί το ύψος της.

• Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο και να μην εμπιστευόμαστε μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής. Να μετρούμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: Βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετρούμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή. Να μετρούμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά). Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

• Να κοιτάζουμε το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.

• Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής – πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».