Σε έκτακτη ανάγκη η Σάμος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δώδεκα συλλήψεις για τις συμπλοκές στη Σάμο και τα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του νησιού προχώρησε, χθες, η ΕΛ.ΑΣ. Οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι πήραν μέρος στη συμπλοκή που έγινε νωρίς το βράδυ έξω από τον Δημοτικό Κήπο Σάμου. Τέσσερις ακόμη φέρεται να συμμετείχαν στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στον καταυλισμό, ενώ ένας κατηγορείται για εμπρησμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, η συμπλοκή έγινε στις 7.15 μ.μ. μεταξύ Σύρων και Αφγανών και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν από χτυπήματα με μαχαίρι τρεις υπήκοοι Συρίας. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, όπου οι δύο παρέμειναν για νοσηλεία και ο τρίτος αποχώρησε αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τα επεισόδια στο ΚΥΤ ξέσπασαν στις 10.30 μ.μ. και από τη φωτιά που εκδηλώθηκε καταστράφηκαν ολοσχερώς 31 παραπήγματα και σκηνές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι διαπληκτισμοί μεταξύ Σύρων και Αφγανών ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό με αφορμή τη διανομή του φαγητού και κλιμακώθηκαν το απόγευμα, όταν οι δύο ομάδες νεαρών συναντήθηκαν στην πόλη της Σάμου και συγκεκριμένα έξω από τον Δημοτικό Κήπο.

Σε έκτακτη ανάγκη η Σάμος-1

Από τη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Σάμου καταστράφηκαν 16 παραπήγματα, καθώς και 15 σκηνές χωρητικότητας άνω των 15 ατόμων η καθεμία.

Αλλες πηγές ενημέρωσης αποδίδουν τα γεγονότα σε εθνοτικές, θρησκευτικές διαφορές, που έχουν αναζωπυρωθεί με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία. Πάντως, στο άκουσμα της είδησης ότι τρεις συμπατριώτες τους μαχαιρώθηκαν από Αφγανούς, ομάδες Σύρων εξεγέρθηκαν μέσα στον καταυλισμό. Εβαλαν φωτιές σε κάδους, τους οποίους μετέτρεψαν σε οδοφράγματα, και συνεπλάκησαν αρχικά με Αφγανούς και στη συνέχεια με την αστυνομία, που στο μεταξύ είχε κάνει την εμφάνισή της στο ΚΥΤ για να καταστείλει την εξέγερση. Στις 10.30 μ.μ. πυρκαγιά εκδηλώθηκε και εξωτερικά του καταυλισμού, η οποία κατασβέστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Από τα επεισόδια και τις φωτιές καταστράφηκαν 16 παραπήγματα, καθώς επίσης και 15 σκηνές χωρητικότητας άνω των 15 ατόμων η καθεμία.

Σε έκτακτη ανάγκη η Σάμος-2

Οπως είχε συμβεί και προ δύο εβδομάδων στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, στη διάρκεια των επεισοδίων επικράτησε πανικός στις οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών, που εγκατέλειψαν το ΚΥΤ. Περίπου 400 αλλοδαποί, κυρίως οικογένειες με παιδιά, κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχείο στο Βαθύ, όπου όμως δεν τους επετράπη να διανυκτερεύσουν. Αλλα 200 άτομα κατέφυγαν στην πλατεία Πυθαγόρα, 200 κατευθύνθηκαν στη νότια πύλη και άλλα 500 στην κεντρική πύλη του καταυλισμού. Στη διάρκεια της νύχτας πάντως και κατόπιν παρέμβασης της ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότεροι επέστρεψαν στο ΚΥΤ.  Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικράτησε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ότι όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Σάμου τέθηκαν σε γενική επιφυλακή, ενώ το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, με απόφαση της δημοτικής αρχής τα σχολεία δεν λειτούργησαν χθες, ενώ στο νησί μετέβησαν εκτάκτως από την Αθήνα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό διαμένουν πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 700 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή