Ουραγός η Ελλάδα στην ισότητα των δύο φύλων

Ουραγός η Ελλάδα στην ισότητα των δύο φύλων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βηματισμό χελώνας βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων. Ο τελευταίος δείκτης ισότητας φύλων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των δύο φύλων, δείχνει ότι η συνολική επίδοση της Ε.Ε. ως προς την ισότητα είναι βελτιωμένη κατά μόλις έναν βαθμό (67,4) συγκριτικά με το 2017. Η Σουηδία καταλαμβάνει την ανώτατη θέση της κατάταξης (83,6 βαθμοί) και ακολουθείται από τη Δανία (77,5 βαθμοί), ενώ η Ελλάδα και η Ουγγαρία κατέχουν τις τελευταίες θέσεις και έχουν ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουν, καθώς συγκέντρωσαν μόλις 52 βαθμούς. Τη μεγαλύτερη πρόοδο κατέγραψε η Πορτογαλία με αύξηση 3,9 βαθμών και ακολουθεί η Εσθονία με αύξηση 3,1 βαθμών.

Οπως τόνισε η επικεφαλής του ινστιτούτου, Βιρτζίνια Λάνγκμπακ, «κινούμαστε στην ορθή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα απέχουμε πολύ από τη γραμμή τερματισμού. Ο δείκτης, ένα σημείο αναφοράς για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε., δείχνει ότι τα μισά από τα κράτη-μέλη της βρίσκονται κάτω από τους 60 βαθμούς. Καθώς το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η νέα Επιτροπή της Ε.Ε. θα καθορίσουν και θα ανανεώσουν τις προτεραιότητες για το νέο στρατηγικό πλαίσιο, είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η εξίσωση των δύο φύλων».

O φετινός δείκτης ισότητας φύλων εστιάστηκε κυρίως στην εξισορρόπηση εργασίας – ζωής και στη σχέση της με την ισότητα των φύλων. Η γονεϊκή άδεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την υποστήριξη των γονέων που προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα γονεϊκά τους καθήκοντα με την εργασία. Ωστόσο, δεν παρέχεται σε όλους. Στην Ε.Ε., το 28% των γυναικών και το 20% των ανδρών δεν απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο.

Η πρόσβαση σε οικονομικά συμφέρουσες και ποιοτικές υπηρεσίες παιδικής φροντίδας είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξισορρόπηση εργασίας – ζωής. Σωστή φροντίδα, όμως, δεν χρειάζονται μόνο τα παιδιά. Τα ποσοστά γήρανσης και αναπηρίας αυξάνονται στην Ε.Ε., ενισχύοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες μακροπρόθεσμης φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το βάρος της φροντίδας τους επωμίζεται το 21% των γυναικών και μόλις το 11% των ανδρών ηλικίας 50-64 ετών. Ο δείκτης, εξάλλου, εξέτασε κατά πόσον γυναίκες και άνδρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ευέλικτης απασχόλησης, παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων και χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η ευέλικτη απασχόληση αποτελεί βασικό πυλώνα της ισορροπίας εργασίας – ζωής. Η βαθμολογική κατάταξη εξισορρόπησης εργασίας – ζωής του ινστιτούτου εξετάζει τις διαφορετικές ευκαιρίες που έχουν άνδρες και γυναίκες για την εξισορρόπηση εργασίας με προσωπική ζωή και δείχνει κατά πόσον αυτές οι επιλογές είναι εξίσου διαθέσιμες στα δύο φύλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή