Προσφυγικό: «Επείγουσα δράση» για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο

Προσφυγικό: «Επείγουσα δράση» για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταφορών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των επιστροφών έκανε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες, στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί «επείγουσα δράση» για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής υποδοχής και νέων μέτρων για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων ζορίζει περαιτέρω το ήδη γεμάτο σύστημα», ανέφερε ο ίδιος. Και παρόλο που η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας εξακολουθεί «να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

Και η ανάγκη για συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι άμεση καθώς, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Frontex, καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο περισσότερες από 11.500 αφίξεις στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (+16% σε σχέση με τον Αύγουστο). Για τους εννιά μήνες του 2019 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 22%, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει στις 50.600.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και είπε πως «μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα είχε πάρει τον δρόμο του εάν είχαν λειτουργήσει ταχύτερα», ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από «ξεκάθαρες πρωτοβουλίες», συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που «θα δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση». Ο ίδιος τόνισε πως αν γίνεται γρήγορος διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο και αυτούς που πρέπει να επιστραφούν η κατάσταση θα βελτιωνόταν. Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το θέμα της μετανάστευσης, ο επίτροπος χαρακτήρισε «σωστή την πρωτοβουλία» και σημείωσε πως η Επιτροπή στηρίζει και τις τρεις χώρες «και επιχειρησιακά, και πολιτικά και οικονομικά».

Σε ερώτηση κατά πόσον οι επιθέσεις της Τουρκίας στην Συρία θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Α. Μεσόγειο, ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι και οι δύο μεριές επιβεβαίωσαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή