Οχύρωση δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση των ρεμάτων

Οχύρωση δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση των ρεμάτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι τρέχει με τα ρέματα της Αττικής. Τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για τη συνεχιζόμενη εδώ και πολλά χρόνια διαχείριση της κατάστασης στα ρέματα της Αττικής εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χθες, οι σύλλογοι «ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» και «ΚΙΠΗ – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», σε συνεργασία με την περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής». Οι σύλλογοι εκτιμούν πως η επικρατούσα στη διοίκηση αντίληψη πως αντιπλημμυρική προστασία και διαχείριση των ρεμάτων σημαίνει τσιμεντοποίηση και εγκιβωτισμό της κοίτης είναι όχι μόνο ξεπερασμένη, όχι μόνο καταστροφική για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, αλλά και επικίνδυνη για ακόμα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Υποδομών, της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής και τη συνεχή ανοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος, ως προς τα ήδη εγκεκριμένα ή προς έγκριση έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε συνδυασμό με την απόρριψη της πρότασης οικολογικής διαχείρισης των ρεμάτων από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και τις περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη διαχείρισή τους, τίθεται θέμα αξιοπιστίας της Πολιτείας ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίστηκε από τους εκπροσώπους των συλλόγων, που έθεσαν σημαντικά ερωτήματα: 

Πώς συνδυάζεται η ολοσχερής καταστροφή των ρεματικών οικότοπων με τις οδηγίες της Ε.Ε. και τα αντίστοιχα νομοθετήματα στην Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση της πλημμύρας, τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Πώς συνδυάζεται η χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από μέρους της Ε.Ε. όταν αυτά επαυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και επιδοτούν την κλιματική αλλαγή; Για ποιο λόγο η πολιτεία αρνείται πεισματικά την υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης των ρεμάτων, όπως η φυσική μηχανική που προσφέρουν ταυτόχρονα αντιπλημμυρική θωράκιση και αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης; Η συζήτηση για την αντιπλημμυρική «οχύρωση» έχει μεγάλη σημασία, ειδικά καθώς έρχεται η περίοδος των βροχών. Από την πλευρά των συλλόγων υπάρχει έντονη ανησυχία πως τα κονδύλια που δίνονται για αντιπλημμυρική προστασία τελικά χρησιμοποιούνται για καταστροφική «διευθέτηση» των ρεμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή