Χάνεται το 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου

Χάνεται το 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχή είναι τα διαβήματα των γονιών μαθητών Πειραματικών σχολείων για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών. Οι γονείς μιλούν για συνεχή υποβάθμιση των σχολείων στην πράξη, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης για επανίδρυση των Πρότυπων – Πειραματικών σε νέα βάση, μετά την κατάργησή τους επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη το 2015. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Βαρβακείου Γυμνασίου έστειλε τη Δεύτερα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανήκει στην υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη) επιστολή, στην οποία παρουσιάζονται τα λειτουργικά κενά του σχολείου. Συνολικά κάθε εβδομάδα χάνονται 30 ώρες μαθημάτων, εκ των οποίων από έξι σε Αγγλικά, Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή και από τέσσερις ώρες σε φιλολογικά μαθήματα, σε Μαθηματικά και σε Βιολογία. Με τα δεδομένα αυτά υπολογίζεται ότι χάνεται το 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου.

«Μαύρη τρύπα»

«Τα όρια της αντοχής μας έχουν ξεπεραστεί, καθώς στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο έχει δημιουργηθεί μια “μαύρη τρύπα”, ως μοναδικό Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο με κενά και λειτουργικά προβλήματα, που ακολουθεί τη σχολική κοινότητα για δεύτερη χρονιά και κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν δείχνει πρόθυμος να τα αντιμετωπίσει», λέει στην επιστολή του ο Σύλλογος. «Ζητάμε εκπαιδευτικούς με επαυξημένα προσόντα και τη λειτουργία των Ομίλων στα σχολεία, οι οποίοι προβλέπονται εκ του νόμου. Αλλωστε γι’ αυτό δεσμευτήκατε προεκλογικά», προσθέτει η επιστολή. Οι γονείς, βέβαια, διεκδικούν όχι μόνο την κάλυψη των κενών, αλλά και την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με ουσιαστικό τρόπο. Διότι εάν ένας καθηγητής μπει στην τάξη τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, θα καλύψει το χαμένο έδαφος με τροχάδην διδασκαλία της ύλης στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ελλείψεις βέβαια υπάρχουν και σε άλλα Πειραματικά σχολεία. Χαρακτηριστικά, γονιός, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφερε ότι στο Πειραματικό Λύκειο του ΕΚΠΑ μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα Βιολογίας και Χημείας προσανατολισμού, που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ανάλογες αναφορές για ελλείψεις εκπαιδευτικών υπάρχουν για το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή