Η ώρα της αλήθειας για τους καπνιστές

Η ώρα της αλήθειας για τους καπνιστές

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… νόμιμη δοκιμασία τίθεται το επόμενο διάστημα η «συμβίωση» καπνιστών και μη καπνιστών στη χώρα μας. Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου του υπουργείου Υγείας, ο οποίος αυστηροποιεί τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα. Η δε βούληση αλλά και ωριμότητα της πλειονότητας των πολιτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου –όπως αυτές εκφράζονται από μελέτες– καλείται τώρα να αποδειχθεί στην πράξη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι με την ουσιαστική εμπλοκή πλέον και της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτή την αφορμή η «Κ» απαντά σε δώδεκα ερωτήσεις σχετικά με τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά και τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τον νόμο.

1. Πού απαγορεύεται το κάπνισμα;

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ. Σε κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής, και σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση, καθώς και υπηρεσίες υγείας. Στα αεροδρόμια, –εξαιρουμένων των καπνιστηρίων–, σε σταθμούς μεταφορικών μέσων, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των ταξί και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Επίσης με τον πρόσφατο νόμο απαγορεύεται σε κάθε κλειστό αλλά και υπαίθριο χώρο διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, όπως είναι οι παιδικές χαρές και γήπεδα όπου αθλούνται οι ανήλικοι.

2. Τι ισχύει για τους χώρους εργασίας;

Απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται τα καπνιστήρια. Στον δημόσιο τομέα η απαγόρευση αφορά όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ, δημαρχεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα κ.ά. Στον ιδιωτικό τομέα η μόνη εξαίρεση αφορά χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού.

3. Στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης επιτρέπεται το κάπνισμα;

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή απαγορεύεται το «καπνίζειν» και στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και τα καζίνο.

4. Σε ποιους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται το κάπνισμα;

Σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων και κτιρίων, μπαλκόνια, ταράτσες, χώρους χωρίς οροφή όπως είναι θερινοί κινηματογράφοι, θέατρα και άλλοι χώροι διασκέδασης.

5. Πώς ακριβώς προσδιορίζεται ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος κάθε καταστήματος όταν μιλάμε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάιλον, διαχωριστικά) περιμετρικά. Για να νοείται εξωτερικός ένας τέτοιος χώρος θα πρέπει να είναι περιμετρικά ανοικτός σε τουλάχιστον δύο πλευρές και στην οροφή.

6. Τι ισχύει με τους υπαίθριους χώρους των νοσοκομείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

Η απαγόρευση του καπνίσματος αφορά τους ακάλυπτους χώρους, τις ταράτσες, τα αίθρια, τους εξώστες και τους λοιπούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.

7. Ποια είναι τα πρόστιμα γι’ αυτούς που καπνίζουν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Το πρόστιμο γι’ αυτόν που καπνίζει κατά παράβαση του νόμου είναι 50 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα 500 σε περίπτωση υποτροπής. Για τους υπεύθυνους λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην 4η υποτροπή επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος και στην 5η ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

8. Πόσο είναι το πρόστιμο για το κάπνισμα σε παιδικές χαρές;

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ στον παραβάτη καπνιστή και 500 ευρώ στον υπεύθυνο διαχείρισης του χώρου.

9. Ποιες είναι οι κυρώσεις για δημόσιους υπαλλήλους που καπνίζουν;

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

10. Ποιες είναι οι κυρώσεις για την παράβαση του νόμου σε οχήματα όπου επιβαίνουν ανήλικοι;

Το πρόστιμο γι’ αυτόν που καπνίζει σε Ι.Χ. είναι 1.500 ευρώ και φτάνει στις 3.000 ευρώ εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί δημόσιας χρήσης όχημα. Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων, ανεξάρτητα εάν αυτοί δεν κάπνιζαν, επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα.

11. Ποια όργανα είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους για την εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος;

Αρμόδιες αρχές για τους ελέγχους και την επιβολή των προστίμων είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές –στην περιοχή ευθύνης τους– και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

12. Πού μπορώ να καταγγείλω παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου;

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί τετραψήφιος αριθμός στον οποίο οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταγγείλει τις παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Οι καταγγελίες θα συλλέγονται και θα μεταβιβάζονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή