Διεθνοποιείται το θέμα των 714 της Ζακύνθου

Διεθνοποιείται το θέμα των 714 της Ζακύνθου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονη και απρόβλεπτη διελκυστίνδα εξελίσσεται από χθες το θέμα της επαναπροώθησης των -σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του Λιμενικού- 714 αλλοδαπών του τουρκικού δουλεμπορικού μότορσιπ, και βεβαίως παραμένει νεφελώδες το καθεστώς φιλοξενίας τους. Στο όλο ζήτημα παρενέβη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UN HCR), η Διεθνής Αμνηστία και ο Συνασπισμός, που κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε επαναπροωθήσεις και να διευκολύνει άμεσα τη διαδικασία ασύλου. Την ίδια στιγμή στη Ζάκυνθο ολοκληρώθηκε η μεταφορά των οικογενειών σε ξενοδοχείο του νησιού, ενώ το βράδυ αναμενόταν να ξεκινήσει και πάλι η εκκένωση του καραβιού, στο οποίο είχαν απομείνει περί τα διακόσια άτομα. Από χθες το πρωί ξεκίνησε η σταδιακή μεταφορά των οικογενειών (περίπου 300 άτομα, από τα οποία 125 παιδιά) από το κλειστό γυμναστήριο σε ξενοδοχείο του νησιού. Στο νοσοκομείο Ζακύνθου παρέμειναν 49 άτομα για νοσηλεία, ενώ στο πλοίο και την προβλήτα βρίσκονταν έως χθες το βράδυ περί τους 230 άνδρες, η μεταφορά των οποίων προς το κλειστό γυμναστήριο διεκόπη για αρκετές ώρες. «Οταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, το πλοίο θα απολυμανθεί. Ελπίζουμε η μεταφορά να γίνει σύντομα, ώστε να απομακρυνθούν από αυτές τις ανθυγιεινές συνθήκες. Εμείς θα παραμείνουμε εδώ ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα φιλοξενηθούν σωστά και θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες», λέει στην «K» η κ. Φραγκίσκη Χρονοπούλου, νομικός, μέλος της αντιπροσωπείας της UNHCR που έφθασε χθες στο νησί.

Στην Αθήνα, οι προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα προκάλεσαν τις αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα και απείλησε με κινητοποίηση των διεθνών κλάδων της οργάνωσης, για τη δημοσιοποίηση του θέματος και την άσκηση πολιτικής πίεσης. «Το ανέτοιμο της κυβέρνησης δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις», λέει στην «K» ο υπεύθυνος τομέα προσφύγων της οργάνωσης, κ. Αριστείδης Μαυρογιάννης. «Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να ονομάζει συλλήβδην αυτούς τους ανθρώπους λαθρομετανάστες, χωρίς να εξεταστεί η περίπτωση του καθενός». Ο κ. Πρωτόπαπας επικοινώνησε χθες με την οργάνωση και ανασκεύασε τις δηλώσεις του, διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από εκείνους που ενδέχεται να επαναπροωθηθούν.

Πιο ήπια ήταν η αντίδραση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Με χθεσινή ανακοίνωση η UNHCR εκφράζει την εκτίμησή της για τον τρόπο υποδοχής των αλλοδαπών, πλην όμως επισημαίνει ότι πρέπει να διευκολυνθεί «η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, να τύχουν γρήγορης και δίκαιης εξέτασης του αιτήματός τους και κυρίως να μην επαναπροωθηθούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την ελευθερία τους». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Α. Αλαβάνος.

3. Θεσμοθέτηση αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για θέματα πολιτικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή