Μετάθεση ευθυνών στα κατώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής

Μετάθεση ευθυνών στα κατώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αντιφάσεις με όσα είχαν υποστηρίξει άλλοι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο πρώην βουλευτής της, Ηλίας Παναγιώταρος, έδειξε χθες ότι βασική επιδίωξη της ηγεσίας είναι να φορτώσει την ευθύνη εγκληματικών ενεργειών μόνο σε μέλη των τοπικών οργανώσεων της Νίκαιας και του Περάματος.

Οπως ισχυρίστηκε ο Παναγιώταρος στην απολογία του, ο Γιώργος Πατέλης και ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, από την τοπική της Νίκαιας, διαγράφηκαν από τη Χρυσή Αυγή αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αντίστοιχες ενέργειες υποστήριξε ότι έγιναν και μετά την επίθεση χρυσαυγιτών κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είπε ότι αυτές οι διαδικασίες έγιναν συνοπτικά με αποφάσεις του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου και χωρίς να συνεδριάσει κάποιο πειθαρχικό συμβούλιο. Ωστόσο, από την έδρα του δικαστηρίου επισημάνθηκαν βασικές αντιθέσεις στα όσα έλεγε ο Παναγιώταρος σε σχέση με άλλες απολογίες.

Οπως του επισημάνθηκε από το δικαστήριο, ο Πατέλης ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόβλημα με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ότι ουδέποτε απολύθηκε. Ακόμη, στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο πρώην βουλευτής της οργάνωσης και συγκατηγορούμενος του Παναγιώταρου, Νίκος Μίχος, τόνισε ότι ποτέ δεν έγιναν διαγραφές, παρά τις δικές του παραινέσεις και προσπάθειες.

Ο Παναγιώταρος είπε ακόμη ότι οι κινήσεις διαγραφής των ατόμων που ενεπλάκησαν στις δύο υποθέσεις δημοσιοποιήθηκαν. Μέχρι και σήμερα, όμως, δεν έχει προκύψει κάποια τέτοια ενέργεια ή σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της ηγεσίας της οργάνωσης που να είχε δοθεί εκείνες τις ημέρες στη δημοσιότητα.

Σε σχέση με τις ρατσιστικές δηλώσεις του, ο Παναγιώταρος υποστήριξε ότι οι χαρακτηρισμοί «υπάνθρωποι», «αποβράσματα» και «σκουπίδια», τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν για μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, στόχευαν μόνο σε εκείνους που εγκληματούν. Ακολούθως, όμως, διευκρίνισε ότι για τον ίδιο, το 99,9% όσων φθάνουν στη χώρα μας είναι εγκληματίες. Παρά τις τόσες φωτογραφίες με ναζιστικούς χαιρετισμούς χρυσαυγιτών που βρέθηκαν στα κατασχεμένα ηλεκτρονικά αρχεία συλληφθέντων, ο Παναγιώταρος υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση απαγορευόταν ρητά μέσα στην οργάνωση.

Νωρίτερα, στη δική του απολογία, ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης είπε ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός «είναι ο καλύτερος που υπάρχει» και ότι «τον έχουν δαιμονονοποιήσει επειδή τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ». Υποστήριξε ότι του αρέσει να χαιρετά με αυτόν τον τρόπο και ότι «είναι μια καλή ενέργεια». Τόνισε, δε, ότι ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ήταν αντίθετος με αυτή την κίνηση. Πάντως, στα αρχεία του υπολογιστή του Μιχαλολιάκου ξεχωρίζει μια φωτογραφία σε γιορτή νεολαίας της οργάνωσης, όπου όλοι οι συγκεντρωμένοι χαιρετούν με αυτόν τον τρόπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή