Ο «Τζόκερ» έβαλε φωτιές στην ελληνική πολιτική σκηνή

Ο «Τζόκερ» έβαλε φωτιές στην ελληνική πολιτική σκηνή

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε η παρέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους που πρόβαλλαν την ταινία «Τζόκερ». Την αρχή έκανε ο κ. Τσίπρας με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook: «Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανα στην Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο “ΑΕΛΛΩ” ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οχι παίζουμε…», έγραψε μεταξύ άλλων. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω Τwitter: «Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το #τζόκερ».

Το σχόλιό του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε «άδειασμα» των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Είχε προηγηθεί εξάλλου διευκρινιστική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που ανέφερε ότι «έπειτα από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού αστυνομικοί από τα τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών». Δύο ώρες αργότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  επανήλθε στο θέμα με εκτενέστερη, διευκρινιστική δήλωση. «Η Αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Οπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες».

Επανέλαβε την απόφασή του να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του και απάντησε στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι κάνει επίδειξη «πολιτικής φτήνιας και ψεύτικης ευαισθησίας». Επιπλέον, σχολιάζοντας τη φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στην οποία ο ίδιος παρουσιάζεται –κατόπιν φυσικά φωτομοντάζ– ως διώκτης του Τζόκερ κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό για «πολιτική ρηχότητα». Η «απάντηση» ήρθε δύο ώρες μετά από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του “Τζόκερ” στα χέρια του (…) Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο “Τζόκερ” αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Ως προς το χρονικό των γεγονότων που πυροδότησαν την αντιπαράθεση, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατόπιν επώνυμων καταγγελιών των δύο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, αστυνομικοί από τα τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων πήγαν το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα της Κυριακής στους κινηματογράφους The Mall και «AEΛΛΩ» στο Μαρούσι και στα Πατήσια αντίστοιχα, όπου προβαλλόταν η ταινία. Στην πρώτη περίπτωση η προβολή διεκόπη και επτά ανήλικοι και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Αμαρουσίου. Εις βάρος του τελευταίου σχηματίστηκε δικογραφία και με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι γονείς των ανηλίκων ειδοποιήθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το τμήμα. Παρούσα στη διαδικασία ήταν μια υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που μάλιστα φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι ενεργούσε κατόπιν «άνωθεν εντολών». 

Το απόγευμα της Κυριακής, κάτι παρόμοιο επαναλήφθηκε στα Πατήσια. Επειτα από τηλεφωνική, επώνυμη καταγγελία στην Αμεση Δράση αστυνομικοί με μοτοσικλέτες από το τοπικό τμήμα πήγαν στον κινηματογράφο και ζήτησαν από τους δέκα ανήλικους (σ.σ. οι δύο συνοδεύονταν από τους γονείς τους) να βγουν από την αίθουσα. Οπως και στην περίπτωση του The Mall μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που σε ρόλο… μυστικών πρακτόρων είχαν εντοπίσει και υπέδειξαν στους αστυνομικούς τους ανήλικους κινηματογραφόφιλους. Οι τελευταίοι υποχρεώθηκαν να βγουν από την αίθουσα και ειδοποιήθηκαν οι γονείς τους για να τους παραλάβουν από το σημείο, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου ζήτησαν από τους αστυνομικούς να καταγράψουν το συμβάν και να μην προχωρήσουν σε σχηματισμό δικογραφίας, όπως κι έγινε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή