Μετεγγραφές τέλος από ξένα ΑΕΙ

Μετεγγραφές τέλος από ξένα ΑΕΙ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά της μεθόδου του… γόρδιου δεσμού αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση στο νοσηρό σύστημα των μετεγγραφών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Από το 2003 δεν θα επιτρέπονται οι μετεγγραφές, ούτε για έκτακτους λόγους, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου. Εως τότε θα υπάρξει μία διετής μεταβατική περίοδος.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά δίδει τέλος σε ένα θεσμό για τον οποίο στο παρελθόν υπήρξε σωρεία καταγγελιών για διαβλητές διαδικασίες ενώ είχε χρησιμοποιηθεί… παραδοσιακώς από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας για μικροπολιτικούς λόγους. Κάτι σαν… προσλήψεις δηλαδή. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 1999-2000 -και ενώ διανύαμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο- είχαν επιτραπεί κατ’ εξαίρεση οι μετεγγραφές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να προβληθούν από τους αιτούντες απίθανοι λόγοι, όπως η… ηφαιστειοφοβία από φοιτητή στη Νάπολι της Ιταλίας. Την επόμενη χρονιά επανήλθε το προηγούμενο καθεστώς και οι μετεγγραφές γίνονταν κατόπιν εξετάσεων. Ομως, το πλήθος των καταγγελιών για διαβλητές διαδικασίες προκάλεσε για μία ακόμη φορά αναστάτωση. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας η τελική ρύθμιση θα διαμορφωθεί μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την 1ης Δεκεμβρίου. Αντίθετα, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές του εσωτερικού, ώστε το σύστημα να γίνει πιο δίκαιο και πιο ευέλικτο. Και αυτό διότι πλέον οι πλειονότητα των υποψηφίων εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να έχουν δύο και τρία-παιδιά φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις. Δεν προσδιόρισε, όμως, ο υπουργός με ποιες προϋποθέσεις θα καταταχθούν σε προτεραιότητα τα αιτήματα για μετεγγραφή. Σήμερα, εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους φροντιστές για το ζήτημα της διαφήμισης του υπουργείου Παιδείας για την προβολή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος προσέφυγε στην αρχή διαφημιστικής δεοντολογίας (ιδιωτικός φορέας των διαφημιστικών εταιρειών) ισχυριζόμενη ότι θίγεται από τη διατύπωση της διαφήμισης. Αντίθετα, το υπουργείο αναφέρει ότι πρόκειται για κοινωνικό μήνυμα, όπως είχε ορίσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και δεν στρέφεται κατά των φροντιστηρίων. Με αφορμή τη συγκεκριμένη αντιδικία, ο υπουργός Παιδείας βρήκε χθες την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανατεθούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε φροντιστήρια.

Χθες, εξάλλου, με αφορμή την παρουσίαση των δύο νέων υφυπουργών -Νίκου Γκεσούλη και Ελένης Κούρκουλα- στους εκπροσώπους Τύπου βρήκε την ευκαιρία να αναφέρει τα εκκρεμή ζητήματα που θα ρυθμισθούν άμεσα. Ειδικότερα, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού των απαραίτητων κονδυλίων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κατατεθεί στη Βουλή -το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την περιφερειακή οργάνωση της Εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή