«Bachelor’s degree» από το ΕΚΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαβατήριο για το ταξίδι στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο της διεθνούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκανε χθες η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε επισήμως το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική γλώσσα με δίδακτρα, για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρωγός η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να απλοποιήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα ΑΕΙ. Μείζον θέμα είναι επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών των ξένων τίτλων σπουδών και των διαδικασιών απόκτησης βίζας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα, με τίτλο BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece, προσφέρεται από τη Φιλοσοφική Σχολή και εστιάζει στη μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Ελένη Καραμαλέγκου, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα παρέχει 248 πιστωτικές μονάδες για το σύνολο των οκτώ εξαμήνων. Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το διαβατήριο του προγράμματος, ώστε το πτυχίο να είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα προπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ανώτατος αριθμός εισακτέων του προγράμματος ορίστηκε σε 100 και τα δίδακτρα σε 6.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά τα μαθήματα θα είναι 32, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο σεμινάρια, από ένα στα δύο τελευταία εξάμηνα. Εκτός αυτών, οι φοιτητές θα κάνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα (Κρήτη, Σαντορίνη, Δήλος, Ολυμπία, Δελφοί, Βεργίνα κ.α.).

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πανεπιστήμιό μας τολμά να κάνει το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία και την προσφορά στη διεθνή κοινότητα ενός καινοτόμου προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως λόγω του αντικειμένου του». Επίσης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων και από άλλες σχολές, όπως η Θεολογική.

Το πρόγραμμα θα επιχειρηθεί να γίνει γνωστό μέσω του Διαδικτύου (πληροφορίες στο https://baag.uoa.gr/), των ελληνικών πρεσβειών του εξωτερικού (ας μην ξεχνάμε ότι απευθύνεται και στους απόδημους Ελληνες) και ξένων πρεσβειών. Ενδεικτικά, στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρέσβεις της Βραζιλίας Cesario Melantonio Neto και της Ινδονησίας Ferry Adamhar, εκπρόσωποι από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ελβετίας, Κορέας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού υπ. Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αποστόλης Δημητρόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Καραδήμα, συμμετείχε στο πρόγραμμα «Educators Leadership Programme» που διοργάνωσε η Κίνα, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή