Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης Παπαντωνίου

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης Παπαντωνίου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατούμενος παραμένει, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει συμπληρώσει ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αποφυλάκιση. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος πριν από έναν χρόνο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατά το κατηγορητήριο, για ποσά 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι, από τις πολυετείς έρευνες σε λογαριασμούς και στην οικονομική του κατάσταση, δεν βρέθηκε τίποτα.

Το δικαστικό συμβούλιο που έκρινε το αίτημά του δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα του πρώην υπουργού, αντιθέτως, συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση περί παρατάσεως για ακόμα ένα εξάμηνο της κράτησής του. Η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, που είχε επίσης εμπλακεί στην υπόθεση και είχε αρχικώς κρατηθεί, αποφυλακίστηκε πριν από λίγο καιρό με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.

Πάντως, μετά την απόφαση για παράταση της προσωρινής κράτησής του, ο πρώην υπουργός σε δήλωσή του κάνει λόγο για άδικη απόφαση και για «κατάρρευση» όλων των επιχειρημάτων – ότι θα μπορούσε να τελέσει νέα αδικήματα αν έβγαινε από τη φυλακή ή ότι είναι ύποπτος φυγής.

«Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι “ύποπτος φυγής”. Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα», ανέφερε στη δήλωσή του.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, μεταξύ άλλων, απολογούμενος είχε υποστηρίξει –και εμμένει στην εν λόγω παραδοχή– ότι «μετά 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής.

Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν, εξάλλου, ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αποφυλάκιση, αναμένεται η απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί και θα αξιολογήσει το υλικό της δικογραφίας, καθώς η ανάκριση για την υπόθεση έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση Παπαντωνίου, έχουν υπάρξει βολές από την πρώην επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στο πλαίσιο της κατάθεσής της για την υπόθεση της Novartis, σε σχέση με δικαστικούς της χειρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή