Σύγχυση και στην καλοκαιρία…

Σύγχυση και στην καλοκαιρία…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, ενώπιον των δημάρχων ανακοίνωνε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 70 εκατομμύριων δραχμών, προς οκτώ κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία, την ίδια ώρα (χθες) ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Μ. Κυριακίδης έστελνε -εν αγνοία του υπουργού- το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη νομαρχία και τους δήμους Ανατολικής Αττικής. Η εντολή του περιφερειάρχη προέβλεπε ενδελεχή έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες για καταλογισμό τυχόν ευθυνών, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω ενδεχόμενης ολιγωρίας στη λήψη προληπτικών μέτρων. Ομως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης -και σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών- η εντολή πάγωνε προσωρινά και αυτό με την ερμηνεία ότι ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο παρόμοιοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της περιφέρειας διαπιστώνει σοβαρές ευθύνες των τοπικών αρχών στις πληγείσες περιοχές, καθώς δεν είχαν καν μισθώσει, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος της περιφέρειας, τα απαραίτητα μηχανήματα. Από τον ίδιο έλεγχο προκύπτουν και σοβαρές κακοτεχνίες σε έργα οδοποιίας της κοινότητας Συκαμίνου με αποτέλεσμα τις γνωστές πλημμύρες.

Πάντως τα θέματα της πολιτκής προστασίας απασχόλησαν χθες σύσκεψη ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον κ. K. Σκανδαλίδη, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να κατατεθεί σχέδιο νόμου αναμόρφωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με τρεις βασικές προβλέψεις:

1. Αλλαγές στη δομή και στα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υπάρχει πρόληψη για ραδιοβιολογικά συμβάντα.

2. Δημιουργία δικτύου εθελοντών για θέματα πολιτικής προστασίας.

3. Θεσμοθέτηση αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για θέματα πολιτικής προστασίας.

Μεταξύ των αποφάσεων προβλέπεται:

– Ενταξη των δήμων στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

– Συγκρότηση επιστημονικού συμβουλίου και δημιουργία θεματικών επιστημονικώς επιτροπών.

– Θεσμοθέτηση ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές.

– Ετήσια χρηματοδότηση του εθνικού σχεδιασμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και το Γ’ ΚΠΣ.

– Η παρακολούθηση και ο συντονισμός εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων έπειτα από φυσική καταστροφή από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή