Νέα δεδομένα στη μετεγκατάσταση από τα νησιά

Νέα δεδομένα στη μετεγκατάσταση από τα νησιά

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναπροσαρμογή στον σχεδιασμό της προχωράει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από την, σύμφωνα με πληροφορίες, απροθυμία των ξενοδόχων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μίσθωσης που είχε προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ο σχεδιασμός προβλέπει, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας σταδιακά τους επόμενους μήνες, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Οι 10.000 θα προκύψουν με τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, ενώ οι υπόλοιπες 10.000 αφορούν καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν σε βιομηχανικές περιοχές, αφού γίνει η αναγκαία διαμόρφωση του χώρου με την τοποθέτηση μεγάλων σκηνών χωρητικότητας 50 ατόμων η καθεμιά. Για την καλύτερη υλοποίηση του νέου σχεδιασμού ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει τον συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η εμπειρία του στρατού, που έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια από το 2015 στο θέμα της δημιουργίας και στήριξης δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Νέα δεδομένα στη μετεγκατάσταση από τα νησιά-1

Η σχετική προκήρυξη του υπουργείου για τη μίσθωση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα χωρίς ημερομηνία λήξης, φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Αυτό καταδεικνύεται από την «επανενεργοποίηση» ως θέσεις φιλοξενίας των τουριστικών καταλυμάτων που είχαν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το οποίο τυπικά επρόκειτο να λήξει στο τέλος του μήνα. Ο οργανισμός πριν από μόλις μία εβδομάδα δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να μισθώσει παρόχους υπηρεσιών – τουριστικά καταλύματα για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, η εν λόγω πρόσκληση έχει ημερομηνία λήξης αύριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οργανισμοί εξαιρούνται από τους περιορισμούς των δημοσίων συμβάσεων που ισχύουν για το Δημόσιο και τους φορείς του. Επίσης, άγνωστο παραμένει προς το παρόν το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης κατά άτομο για τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, δεδομένου ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΔΟΜ (Philoxenia) το κόστος ήταν 40 ευρώ ανά άτομο, ενώ στην προκήρυξη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οριζόταν κόστος 12 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.

Το επεισόδιο που συνέβη προχθές αργά το βράδυ στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης κατέδειξε σαφώς τις δυσκολίες εφαρμογής του σχεδίου διαμοιρασμού. Κάτοικοι της περιοχής, όταν πληροφορήθηκαν ότι σε τουριστικά καταλύματα όπου ήδη φιλοξενούνται περίπου 200 αιτούντες άσυλο επρόκειτο να μεταφερθούν ακόμα 400, έστησαν οδοφράγματα και υποδέχθηκαν με πέτρες τα πούλμαν που έφτασαν στο σημείο. Παρά το γεγονός ότι παρενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οδηγοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στα καταλύματα, ενώ τελικά και οι ξενοδόχοι που αρχικά είχαν δεχθεί να μισθώσουν τα ξενοδοχεία τους, υπαναχώρησαν και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν τους αιτούντες άσυλο. Τελικά οι 380 αιτούντες, κυρίως οικογένειες και παιδιά που είχαν φτάσει από τη Σάμο την Τρίτη το πρωί, ύστερα από ταξίδι 48 ωρών βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Αννας στη Βόρεια Εύβοια, όπου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην παραθαλάσσια ζώνη.

Το τουριστικό συγκρότημα στα Βρασνά αποτελεί ένα από τα καταλύματα που ο ΔΟΜ είχε νοικιάσει από τον Οκτώβριο του 2018 (συνολικά 50 ξενοδοχεία με δυνατότητα στέγασης 6.000 ατόμων) μέσω του προγράμματος Philoxenia, ωστόσο τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των φιλοξενουμένων είχε μειωθεί οπότε υπήρχαν κενές θέσεις.

Νέα δεδομένα στη μετεγκατάσταση από τα νησιά-2

Συνεχίζονται σε αυξημένους αριθμούς οι αφίξεις

Ενώ αναζητούνται επειγόντως νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Στην πράξη περίπου ίσος αριθμός με όσους μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες τις επόμενες ημέρες, έρχονται εκ νέου από την Τουρκία. Τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν 518 μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά όπου πλέον βρίσκονται πάνω από 34.447 (σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), οι περισσότεροι  εκ των οποίων στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω, σε υποδομές που τυπικά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε τους μισούς. Το 37% όσων βρίσκονται στα νησιά είναι από το Αφγανιστάν, το 18% από τη Συρία και το 8% από τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα στοιχεία των αφίξεων του τελευταίου μήνα καταδεικνύουν το μεγάλο ποσοστό αύξησης των ροών που έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα νησιά.

Την εβδομάδα από 14 Οκτωβρίου έως και τις 20 του ίδιου μήνα έφτασαν 2.214 άτομα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία έναντι 1.191 την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Οκτωβρίου έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά 12.027 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οι αφίξεις ήταν 3 φορές λιγότερες και συγκεκριμένα 4.220 άτομα. Επίσης, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Οκτωβρίου έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 5.336 άτομα, ενώ άλλοι 700 έφθασαν στην Αθήνα προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή