ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίδραση Στουρνάρα στην αναφορά για Μανιαδάκη

Αντίδραση Στουρνάρα στην αναφορά για Μανιαδάκη

«Κατασκευάσματα που προδίδουν πανικό» χαρακτήρισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την αναφορά την οποία, όπως έγινε γνωστό χθες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση ενοχοποίησης των πολιτικών προσώπων κατέθεσαν στις εισαγγελικές αρχές σχετικά με τα όσα έχει υποστηρίξει καταθέτοντας ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης. Ο Νίκος Μανιαδάκης έχει μιλήσει για πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εις βάρος του από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικούς, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο είχε επισκεφθεί ο Μανιαδάκης στο γραφείο του και είχε προβεί σε ανάλογες αποκαλύψεις.

Τώρα, με την αναφορά τους οι εισαγγελείς δίδουν άλλη εκδοχή στα γεγονότα και υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας πίεσε τον μάρτυρα λέγοντάς του ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μάρτυρες και εισαγγελείς θα βρουν τον μπελά τους. Ο κ. Στουρνάρας στην οξύτατη αντίδρασή του κάνει αναφορά σε έγγραφο που «μόνον θυμηδία προκαλεί» και εξηγεί ότι οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και, παρά ταύτα, ουδέν έπραξαν, και πως ύστερα από περίπου ένα έτος από την κατάθεση που επικαλούνται τον απάλλαξαν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Οτι, δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις, τον απάλλαξαν και έθεσαν στο αρχείο την υπόθεσή του τον Αύγουστο του 2019 και, όπως υπογραμμίζει, παραδέχονται επί της ουσίας ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.

Για το θέμα αυτό των εισαγγελικών ισχυρισμών διενεργείται έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ με αφορμή αυτή την αναφορά ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προέβη σε δήλωση κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «εκκωφαντικές αποκαλύψεις», ενώ επανέλαβε την αναφορά του για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Την ίδια στιγμή, με την κατάθεση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο των ερευνών για το πώς ενοχοποιήθηκαν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία στην υπόθεση της Novartis.

Χθες κλήθηκε και κατέθεσε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου προσήλθε στον Αρειο Πάγο και εξετάστηκε ως μάρτυρας για όσα είχε αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος περιέγραψε την ύπαρξη συνάντησης στο υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας του με θέμα την απομάκρυνση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προκειμένου, όπως είχε πει ο κ. Αγγελής, να περιοριστεί η επιρροή στην υπόθεση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου. Ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε για τη συνάντηση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα, ενώ ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.