Μαίνεται η διαμάχη φροντιστών-υπ. Παιδείας

Μαίνεται η διαμάχη φροντιστών-υπ. Παιδείας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθενται να τροφοδοτήσουν τη διαμάχη τους με το υπουργείο Παιδείας οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Ο στόχος είναι προφανής: τα κοινοτικά κονδύλια. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες στην «K» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) κ. Ιωάννης Τσαρπαλής οι ιδιοκτήτες σχολείων, φροντιστηρίων, ΤΕΕ, ξενόγλωσσων φροντιστηρίων και άλλων φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης προτίθενται να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι δεν τηρείται η αναλογία 70% – 30% για τη χρηματοδότηση προς τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι προφανές ότι οι ιδιοκτήτες εκτός των οργανωμένων προγραμμάτων (ενδεικτικά, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατίθενται για την πρόσθετη διδακτική στήριξη ανέρχονται σε 65 δισ. δραχμές) προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και την τάση που δείχνει ένα άνοιγμα της κοινωνίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η διαμάχη, πάντως, γίνεται όχι μόνο για τα κονδύλια αλλά και… τις εντυπώσεις. Ενα ακόμη επεισόδιο εκτυλίχθηκε χθες κατά την εκδίκαση της προσφυγής της ΟΕΦΕ στη δευτεροβάθμια επιτροπή Διαφημιστικής Δεοντολογίας κατά της διαφήμισης του υπουργείου Παιδείας για τα προγράμματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι πρόκειται για κοινωνικό μήνυμα. Αλλωστε, όπως υποστηρίχθηκε, η διαφήμιση αποτελεί άσκηση εμπορικής δραστηριότητος, γεγονός που δεν νοείται στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ΟΕΦΕ εστίασε στο σημείο της διαφήμισης, όπου έλεγε «Φροντιστήριο; Δεν λέει», υποστηρίζοντας ότι είναι υβριστικό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι εκπρόσωποι της ΟΕΦΕ πρόσθεσαν ότι το υπουργείο λειτουργεί ως εταιρεία επειδή χρησιμοποιεί τα χρήματα του ΚΠΣ για την εφαρμογή της πολιτικής του, αντί να αναθέσει το σύστημα στα φροντιστήρια μέσω της παροχής κουπονιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φροντιστές χαρακτήρισαν τη δημόσια εκπαίδευση «απαξιωμένη» παρότι υποστήριξαν ότι φροντιστήρια έκλεισαν λόγω των προγραμμάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο εάν η επιτροπή είναι αρμόδια για να κρίνει το ζήτημα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. ΑΠ. Λ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή