Μετεγγραφές: Τι λένε οι πρυτάνεις

Μετεγγραφές: Τι λένε οι πρυτάνεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνη παρουσιάζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις μετεγγραφές φοιτητών εξωτερικού και να διευρύνει τις προϋποθέσεις για αυτές του εσωτερικού. Παρότι στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων αναμένεται να καταγραφούν οι επιμέρους διαφοροποιήσεις, όλοι συμφωνούν ότι το «απόστημα» των μετεγγραφών εξωτερικού πρέπει να σπάσει. Πόσο μάλλον που ορισμένες φορές ο αριθμός των μετεγγραφέντων προσεγγίζει τον αριθμό των εισακτέων με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολών.

«Οι λόγοι υγείας και οι υπόλοιποι κοινωνικοί λόγοι, που επικαλούνται οι αιτούντες, επί της ουσίας καταστρατηγούν το νόμο. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να εξετασθεί να μην υπάρξει ούτε διετής μεταβατική περίοδος», τόνισε στην «K» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. Σύμφωνος με την διεύρυνση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές του εσωτερικού είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. «Το βασικό κριτήριο είναι ότι οι φοιτητές ενός ελληνικού ΑΕΙ έχουν επιτύχει με βάση το ελληνικό σύστημα εισαγωγής. Ως εκ τούτου είναι εύλογο να μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο ελληνικό ΑΕΙ. Δεν μπορεί να ισχύσει, όμως, το ίδιο για τους φοιτητές του εξωτερικού», ανέφερε στην «K» ο κ. Μπαμπινιώτης.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωάννης Φίλης δήλωσε στην «K»: «Με συνεργασία των ΑΕΙ θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός να επιτρέπονται οι μετεγγραφές εξωτερικού από τμήματα με συγγενή αντικείμενα», ανέφερε. Σχετικά με τις μετεγγραφές εσωτερικού ο κ. Φίλης διατύπωσε την άποψη να επιτρέπονται οι μετεγγραφές και από τμήμα σε τμήμα.

Συμβαίνουν σημεία και τέρατα

Πεδίο δράσης για παράτυπες και αυθαίρετες μετεγγραφές στα τμήματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας «παρέχει» έως σήμερα το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις μετεγγραφών φοιτητών από τμήμα σε τμήμα άλλου Πανεπιστημίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται δεκάδες καταγγελίες για παράτυπες μετεγγραφές. Δικαιολογητικά, αποφασιστικής σημασίας για τους αιτούντες, χάνονται μυστηριωδώς μέσα από τους φακέλους, ενώ το ευρύ φάσμα διακριτικής ευχέρειας που έχουν τα ανώτατα ιδρύματα επιτρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις κατά το… δοκούν. Τα πορίσματα του αρμοδίου για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας, Βοηθού Συνηγόρου κ. Γ. Καμίνη και του επιστήμονα K. Μπακογιάννη, ξετυλίγουν το νήμα των αυθαιρεσιών και εντοπίζουν τις ασάφειες του νόμου. Οπως επισημαίνεται, ο νόμος 1966/91 επικαλείται κοινωνικούς, οικονομικούς και λόγους υγείας, χωρίς να τους ιεραρχεί και να τους διαβαθμίζει, με συνέπεια τα ιδρύματα να αποφασίζουν κατά βούληση ή να λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι πειστικές. Ετσι, το χαμηλό εισόδημα που επικαλείται ένας φοιτητής εμπλέκεται με το πρόβλημα υγείας ενός άλλου και η φύρδην μίγδην κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη πεδίου αυθαιρεσίας. Η ασάφεια του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο, επιτρέπονται μετεγγραφές εσωτερικού σε ποσοστό έως 8% των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, για κοινωνικούς λόγους, προκαλεί αιτιάσεις πολλών φοιτητών για κακή συνεκτίμηση των περιστάσεων που συνέτρεχαν στην περίπτωσή τους. Φωτεινή Καλλίρη

Οπως προαναφέρθηκε, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σημίτης επιτέθηκε με σφροδρότητα στη Ν.Δ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει παρελθόν που προδικάζει το μέλλον της». Στον πρωθυπουργό η Ν.Δ. απάντησε διά του εκπροσώπου της κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι «ασχολείται ολοένα και περισσότερο με το παρελθόν, αναμοχλεύει τα πάθη κι αυτό το ονομάζει «εκσυγχρονισμό». «Ας μείνει μόνος του στο χθες», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή