Ρεκόρ επισκεπτών στο αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

Ρεκόρ επισκεπτών στο αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα μετά το άλλο «έσπασαν» τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (και ξεναγήσεων) στο «Βέλος», που βρίσκεται για 40η ημέρα στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το μπαρουτοκαπνισμένο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιτορπιλικό, σύμβολο και μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, δέχθηκε στο εορταστικό τριήμερο (Σαβ 26 -Κυρ 27 -Δευτέρα 28η Οκτωβρίου) πάνω από 10.400 επισκέπτες, προσέλευση που «εκτόξευσε» τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών στους 52.480, κάθε ηλικίας.

Χθες, 28η Οκτωβρίου, το «Βέλος» κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ, που δύσκολα θα ξεπεραστεί καθώς στο πλοίο ανέβηκαν 5.100 επισκέπτες (λόγω της ημέρας η είσοδος ήταν δωρεάν), όταν κατά  τις άλλες ημέρες -προ του εορταστικού τριημέρου στη Θεσσαλονίκη- δεχόταν (κατά μέσο όρο) 1350 άτομα, ενώ στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου οι επισκέψεις ατόμων ετησίως δεν ξεπερνούν τις 15-20.000.

Ρεκόρ επισκεπτών στο αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη-1

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για το "Βέλος" αυτή η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος. Η επισκεψιμότητα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το θωρηκτό «Αβέρωφ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι συγκρίσεις γέρνουν προς την πλευρά του «Βέλους»  καθώς δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 200 επισκέπτες τη φορά.

Το Α/Τ Βέλος είναι σήμερα ένα αντιτορπιλικό μοναδικό για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς είναι ένα από τα τέσσερα πλοία αυτού του τύπου(Fletcher) που υπάρχουν στον κόσμο (τα άλλα τρία βρίσκονται στις ΗΠΑ).

Η ιστορία του περιλαμβάνει δύο μεγάλα κεφάλαια: Με την ονομασία USS Charrette DD 581 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του αμερικανικού ναυτικού στον Ειρηνικό, ως πλοίο υποστήριξης αεροπλανοφόρων καθώς και ανθυποβρυχιακής κι αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης και άλλα παράσημα. Το 1958 εκσυγχρονίστηκε και παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό μαζί με άλλα πέντε όμοιου τύπου αντιτορπιλικά στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το 1959 μετονομάστηκε σε «Βέλος» και υψώθηκε σ’ αυτό η ελληνική σημαία. Εντάχθηκε στο αρχηγείο του στόλου, πήρε μέρος σε εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964,1967,1974 και 1987.Κορυφαία στιγμή της ιστορίας του το 1973, όταν με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ν. Παππά αποχώρησε από διασυμμαχική άσκηση που συμμετείχε και ως μία εκδήλωση αντίδρασης προς τη στρατιωτική δικτατορία κατέπλευσε στο Fiumicino της Ιταλίας, όπου ο κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Παροπλίστηκε το 1991. Το 1994 χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού αγώνα», μετονομάστηκε Α/Τ «Βέλος» (Μ.Α.Α) και βρίσκεται στο Π.Φάληρο, δίπλα στο θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ».

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε με τη βοήθεια ρυμουλκών (δεν λειτουργούν οι μηχανές του) κι είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 14 Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το ωράριο του επισκεπτηρίου άλλαξε από την περασμένη Κυριακή και το «Βέλος» -όπως ανακοινώθηκε- θα είναι ανοιχτό στο κοινό από Τρίτη έως και Παρασκευή, ανοιχτό το πρωί και το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοιχτό από 10.00-14.00 και 15.30-17.30.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή