Συγκλονιστικές καταθέσεις στη Ζάκυνθο

Συγκλονιστικές καταθέσεις στη Ζάκυνθο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα των διακινητών στην Τουρκία δίνουν με τις καταθέσεις τους πολλοί από τους 714 λαθρομετανάστες, που διεσώθησαν έπειτα από παρέμβαση των ελληνικών Αρχών στη Ζάκυνθο. Την ίδια στιγμή, τοπικοί φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν ενίσχυση του ειδικού προσωπικού της αστυνομίας στο νησί, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία καταγραφής και υποβολής αιτήματος ασύλου. Προχθές το βράδυ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου και οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού. Η λύση αυτή είναι όμως προσωρινή και ήδη αναζητείται χώρος για να στεγάσει περίπου 300-350 άτομα, καθώς θα παραταθεί, όπως διαφαίνεται, η παραμονή των αλλοδαπών στο νησί πέραν του δεκαπενθημέρου.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, το καράβι έφυγε από τη Σμύρνη (29 Οκτωβρίου) κενό φορτίου και αγκυροβόλησε δύο μίλια ανοιχτά του λιμανιού (με πλήρωμα έξι Τούρκους και έναν Ρώσο). Εκεί έγινε και η σταδιακή επιβίβαση με δύο μεγάλα καΐκια, από κοντινή παραλία. Κατόπιν το πλοίο, με τους 714 στοιβαγμένους σε ένα αμπάρι 25 τ.μ. αναχώρησε με προορισμό την Ιταλία. Ο ακριβής προορισμός του καραβιού δεν έγινε ακόμα γνωστός, όμως η αποβίβαση θα γινόταν με ταχύπλοα, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μότορσιπ. Στις 4 Νοεμβρίου, από εργασίες οξυγονοκόλλησης στο αμπάρι προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ το καράβι έπλεε στο Ιόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», έγιναν δύο τηλεφωνήματα από κινητό τηλέφωνο από το πλοίο, ένα προς την Πεντέλη (πιθανότατα το κέντρο υποδοχής προσφύγων) και ένα στην Τουρκία. Κάποιος από τους δύο συνομιλητές ενημέρωσε για τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα, οπότε και οι επιβαίνοντες επικοινώνησαν με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ζήτησαν βοήθεια. Το στίγμα του καραβιού, μάλιστα, εντοπίστηκε ακριβώς μέσω αυτού του κινητού τηλεφώνου.

Χθες, πάντως, οι φορείς της Ζακύνθου πραγματοποίησαν σύσκεψη με σκοπό την ανεύρεση στέγης για τους περίπου 300-350 αλλοδαπούς, που φιλοξενούνται σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο, καθώς, παρά τις αντιδράσεις των Ζακυνθινών, η παραμονή τους πιθανότητα θα παραταθεί πέραν του δεκαπενθημέρου. Σύμφωνα με τον νομάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Γάσπαρο, θα χρησιμοποιηθεί και το υπόλοιπο του ξενοδοχείου (όπου ήδη βρίσκονται οι οικογένειες) και αναζητείται επιπλέον χώρος, πιθανότατα κάποια κατασκήνωση.

Από σήμερα περνούν στη «δικαιοδοσία» της αστυνομίας, που θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία καταγραφής και ασύλου. «Χρειάζονται όμως επειγόντως εντεταλμένοι διερμηνείς και ειδικό προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», λέει στην «K» ο κ. Πέτρος Μάστακας, νομικός σύμβουλος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Ετσι και οι άνθρωποι αυτοί θα βοηθηθούν, αλλά και θα ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Τέλος, τονίζουν την αναγκαιότητα επίσπευσης των εργασιών κατασκευής του φράγματος στην Ραπεντώσα, όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά που «κατεβάζει» το βουνό -το οποίο έχει καταστραφεί εντελώς από πυρκαγιές και μέσω του κατασκευαζόμενου αγωγού θα διοχετεύονται στη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι ενώ ο αγωγός έχει, ουσιαστικώς, ολοκληρωθεί, αντιθέτως, οι εργασίες του φράγματος έχουν «παγώσει» από καιρό εξαιτίας αντιδράσεων των οικολογικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή