Επιθετικός ο Ιωάννης Λαγός στην απολογία του – «Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη»

Επιθετικός ο Ιωάννης Λαγός στην απολογία του – «Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη»

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετικός προς το δικαστήριο και προκλητικός εμφανίστηκε στην απολογία του ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής από τα βασικά στελέχη του κόμματος, ο ρόλος του οποίου ελέγχεται και σε σχέση με τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Ιωάννης Λαγός απολογούμενος δήλωσε πολλές φορές ότι «δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη» και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται, υποστήριξε, είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μου δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν».

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λίγο μετά τις 10 το πρωί και από την αρχή ξεκαθάρισε «Δεν εχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» γιατί «δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο». Όπως ανέφερε, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοί μας πρέπει να τρομοκρατηθούν».

Πρόσθεσε ότι τα δικαιωματά του έχουν καταπατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με το Νίκο Μιχαλολιάκο και οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Ο Νικ. Μιχαλολιάκος επέλεξε μία αλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» εξήγησε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα σε σχέση  με τη δίκη.

Βροχή ερωτήσεων για τη δολοφονία στο Κερατσίνι

Ο κατηγορούμενος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νικ. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο".

Για τα γεγονότα της νύχτας, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε τα εξής, για να μπορέσει να δικαιολογήσει γιατί ενημερώθηκε για τη δολοφονία και αν ενημέρωσε με τη σειρά του τον Νίκο Μιχαλολιάκο, χωρίς ωστόσο να πείσει.

«Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλεφωνο( ο Μιχαλολιάκος) για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, (τον Μιχαλολιάκο) αλλά δεν του αναφέρω τίποτα μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε στο τηλέφωνο για να τον πάρουμε από το σπίτι του με μία ομαδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε  ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε».

Και ο κατηγορούμενος πρόσθεσε: «Αρχικά μου είπε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μου ανέφερε τον λόγο, είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά ότι κάποιος μαχαίρωσε και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με τον Ρουπακιά αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από το διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τι είχε γίνει».

Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;

Κατηγορούμενος: Ίσως να είχα δεχθεί και άλλα τηλεφωνήματα. Δεν θυμάμαι απο ποιoν, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής Και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.

Πρόεδρος: 21:45 η πρώτη επικοινωνία με Πατέλη (και στη συνέχεια του αναφέρει τις υπόλοιπες). Τί λέγατε;

Κατηγορούμενος: Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τι συμβαινει, ποιος είναι αυτός, αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό.

Πάντως, ο Ιω. Λαγός έδωσε άλλη εκδοχή από εκείνη που υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης σχετικά με το αν τα γραφεία της ΧΑ στη Νίκαια έκλεισαν μετά τη δολοφονία Φύσσα. «Δεν κλείσαμε την ΤΟ Νίκαιας γιατί πιστεύουμε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες ημερες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και έχει πει ότι μόνος του το έκανε» είπε, ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με το Κερατσίνι. Τι δουλειά είχα εγώ ή ο γενικός γραμματέας; Οταν οπαδοί ομάδων συμμετέχουν σε επεισόδια, έχει συλληφθεί ποτέ κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης ΠΑΕ;».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τον Γ. Ρουπακιά ως «περαστικό» στο κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ήταν μία μόδα τότε», ενώ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι δεν αποδέχεται την ελληνική Δικαιοσύνη.

Επίθεση στο Δικαστήριο

Για περισσότερες από δύο ώρες ο Ιωάννης Λαγός απολογούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και χαρακτήρισε έωλες τις κατηγορίες. Με έναν παραληρηματικό μονόλογο ο κατηγορούμενος έστρεψε τα βέλη του στο δικαστήριο χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική» τη διαδικασία.

«Είμαι υπερήφανος, Έλληνας, εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις. Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε την αλήθεια αλλά δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε. Δεν τολμήσατε να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης…

Υπάρχει ένας καθ' ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια… Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν δεν σας τα είπαν οι άλλοι 68, θα σας τα πω εγώ. Δεν φοβάμαι.  Έκανα φυλακή και κινδυνεύω να με καταδικάσετε επειδή έδινα τρόφιμα και αίμα σε Έλληνες. Και με έχετε έδω να απολογούμαι για φωτογραφίες. Δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε ενώ γνωρίζετε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ανέφερε σε έντονο ύφος επαναλαμβάνοντας πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη ενώ η πρόεδρος τον κάλεσε να μιλά «λίγο πιο ήρεμα».

Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να προβάλει ένα αρχηγικό προφίλ κάνοντας πολιτικές αναφορές και αρνήθηκε  να απαντήσει στην ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό και τα ναζιστικά σύμβολα. «Αν γραφτεί στα πρακτικά ότι διωκόμαστε για τις πολιτικές μας πεποιθήσεις θα απαντήσω», είπε, συμπληρώνοντας «δικαζόμαστε για εγκληματική οργάνωση, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα και όπλα. Γελάνε και οι πέτρες».

Ο Ιωάννης Λαγός έκανε λόγο για προσπάθεια «πολιτικής εξόντωσης» λόγω της ανοδικής πορείας της Χρυσής Αυγής και ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε στρατιωτική δομή στο κόμμα. «Έχω δει κάποια βίντεο που πιστεύω ότι τα παιδιά έκαναν εκδρομή. Έχω δει κάποιες γραφικές ενέργειες για να περάσουν κάποιες ώρες από τη ζωή τους οι άνθρωποι. Έψαχναν εναγωνίως να βρουν το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής. Μπήκαν σε σπίτια, τα έσπασαν γιατί δεν βρήκαν τίποτα, ούτε όπλα, ούτε χρήματα. Υπάρχει ένας καθ' ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια..», τόνισε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως στο κόμμα υπήρχε ιεραρχία «όπως σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα».

«Είχαμε ιεραρχία σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα, όπως σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι ως βουλευτές, εννοείται ότι μιλάμε με τον αρχηγό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι δολοφόνος και όχι περήφανος φασίστας»

Η απολογία του Ιωάννη Λαγού έκλεισε με χειροκροτήματα των υποστηρικτών. «Είναι δολοφόνος όχι περήφανος, φασίστας, σκουπίδι…», φώναξαν συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα την ώρα που ο κατηγορούμενος έβγαινε από τη δικαστική αίθουσα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Νοεμβρίου οπότε και έχει κληθεί να απολογηθεί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος θα κλείσει τον κύκλο των απολογιών των κατηγορουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή