Το πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για Μαλακάσα

Το πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για Μαλακάσα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα πρόσθετων αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές της Μαλακάσας, του αεροδρομίου και της Ραπεντώσας (κοντά στον Διόνυσο) επισημαίνουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «K», στο πόρισμά τους, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή τη Δευτέρα, οι επιθεωρητές Δημοσίων Εργων, κ. Αναστάσιος Προκοπίου και Δημήτρης Κατζουράκης. Πάντως και τις επόμενες μέρες, τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ παραμένουν σε ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν αν και όπου χρειαστεί, ενώ ο υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακλίδης επισκέφθηκε, χθες, για μια ακόμη φορά, τα έργα αντιμετώπισης της κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1995, στη Μαλακάσα, όπου μετά τα έργα που έγιναν (κεντρική στραγγιστική σήραγγα και έξι κάθετες σε αυτήν σήραγγες) δεν υπήρξαν προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα, οι επιθεωρητές Δημοσίων Εργων επισημαίνουν την αναγκαιότητα κατασκευής πρόσθετων αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένα: στη Μαλακάσα, όπου την Κυριακή δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από τα νερά που είχαν συγκεντρωθεί, εισηγούνται την κατασκευή συλλεκτηρίου τάφρου η οποία θα συγκεντρώνει τα νερά που «κατεβαίνουν» από το βουνό και θα τα παροχετεύει στα δύο υφιστάμενα φρεάτια. Σε ό,τι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα φρεάτια -τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων το ένα από το άλλο- εκτιμάται ότι εφόσον συντηρούνται και καθαρίζονται σωστά επαρκούν για την απορρόφηση των υδάτων. Κρίνεται, όμως, αναγκαία η κατασκευή της συλλεκτηρίου τάφρου εξαιτίας του γεγονότος ότι τα φρεάτια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον δρόμο και κατά συνέπεια μόνον μικρό μέρος των ομβρίων μπορούν να απορροφήσουν.

«Αθώα» κρίθηκαν τα έργα του ΟΣΕ στο σημείο της πλημμύρας, ενώ εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις, κατά πόσο δημιουργήθηκαν προβλήματα από κάποια άλλα έργα του, σε απόσταση, περίπου, 500 μ. από την πληγείσα περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της Αττικής Οδού οι επιθεωρητές επισημαίνουν την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες διαπλάτυνσης και διευθέτησης του Ερασινού ποταμού, όπου μετά την ολοκλήρωση της Αττικής Οδού θα συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των υδάτων, τα οποία, μέσω του Ερασινού, θα διοχετεύονται στη θάλασσα.

Οπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο πόρισμα, τα συγκεκριμένα έργα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας του αεροδρομίου και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, τονίζουν την αναγκαιότητα επίσπευσης των εργασιών κατασκευής του φράγματος στην Ραπεντώσα, όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά που «κατεβάζει» το βουνό -το οποίο έχει καταστραφεί εντελώς από πυρκαγιές και μέσω του κατασκευαζόμενου αγωγού θα διοχετεύονται στη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι ενώ ο αγωγός έχει, ουσιαστικώς, ολοκληρωθεί, αντιθέτως, οι εργασίες του φράγματος έχουν «παγώσει» από καιρό εξαιτίας αντιδράσεων των οικολογικών οργανώσεων.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το 72% της ελληνικής νεολαίας (ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη) δηλώνει ότι μένει ακόμα στο πατρικό σπίτι λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος: κατέχουμε τη δεύτερη θέση σε ποσοστό νέων που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποκτήσει δικό τους σπίτι, γιατί προτιμούν να «απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της σπιτικής ζωής, χωρίς να επωμίζονται την ευθύνη που απαιτεί το στήσιμο νέου νοικοκυριού»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή