Κόψτε το κάπνισμα για να σώσετε και τη ζωή άλλων

Κόψτε το κάπνισμα για να σώσετε και τη ζωή άλλων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάστιγα της σύγχρονης εποχής εξελίσσεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ονομαζόμενη και «νόσος των καπνιστών», η οποία αναμένεται το 2020 να αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου. Κύριος ένοχος γι’ αυτήν την εξέλιξη είναι το κάπνισμα, στο οποίο εμείς οι Ελληνες είμαστε πρωταθλητές, αφού καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση στη σχετική λίστα ανάμεσα στους κατοίκους των δυτικών χωρών.

Οπως ανέφεραν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Ρούσσος και ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου κ. Peter Barnes σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή δορυφορικό συμπόσιο με θέμα «Ασθμα και ΧΑΠ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 6ου Διατομεακού Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου, «Αναπνευστική Ανεπάρκεια: Επίκαιρα θέματα», η ΧΑΠ προσβάλλει περίπου το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών ηλικίας άνω των 45 ετών. Επίσης το 6% των θανάτων στους άνδρες και το 4% στις γυναίκες αποδίδεται στη συγκεκριμένη νόσο. Σε έξαρση, όμως, βρίσκεται και το άσθμα το οποίο ταλαιπωρεί περίπου 700.000 Ελληνες, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά. Οπως επισήμανε ο κ. Barnes, υπάρχουν λίγες μελέτες που να εξετάζουν τη σχέση καπνίσματος και άσθματος, είναι σίγουρο όμως ότι το κάπνισμα επιβαρύνει τα συμπτώματα της πάθησης και μπλοκάρει την καλύτερη θεραπεία που διαθέτουν οι γιατροί, τα εισπνεόμενα στεροειδή. Οι καθηγητές αναφέρθηκαν και στο παθητικό κάπνισμα, τονίζοντας ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου έχει σοβαρές επιδράσεις στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος οι οποίες ποσοτικά είναι περιορισμένες, ποιοτικά όμως είναι όμοιες. Για τα παιδιά αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άσθματος, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο λοιμώξεων του κατωτέρου αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί μία θετική συσχέτιση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες μη καπνίστριες αυξάνεται, όσο αυξάνεται και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως ο σύζυγός τους.

Τρόποι απεξάρτησης

Επιτακτική, λοιπόν, εμφανίζεται η ανάγκη απεξάρτησης του πληθυσμού από την κακή συνήθεια του καπνίσματος και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ρούσσος, «είναι χρέος της επιστήμης να προσπαθεί να καταπολεμήσει την πηγή του κακού». Ενα από τα όπλα των ειδικών γιατρών είναι και το φάρμακο Zyban που χορηγείται σε νικοτινο-εξαρτώμενους ασθενείς ως βοήθημα στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και το οποίο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Σύμφωνα άλλωστε με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 132 καπνιστές στο Ειδικό Κέντρο Διακοπής του Καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας στους δύο συμμετέχοντες -ποσοστό 51,1%- διέκοψε το κάπνισμα, ενώ το 15,6% μείωσε σημαντικά τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε ημερησίως. Το Zyban είχε κατηγορηθεί για την εμφάνιση σπασμών σε ασθενείς, όμως ο κ. Ρούσσος ξεκαθάρισε ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και γι’ αυτό η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η νικοτίνη και οι πληγές της Αθήνας

Μία από τις πλέον μολυσμένες πόλεις του κόσμου χαρακτήρισε την Αθήνα ο ερευνητής Πνευμονολογίας, καθηγητής του National Heart and Lung Institute του Imperial College του Λονδίνου κ. Peter Barnes, αφού, όπως είπε, έχει την ατυχία να είναι περιτριγυρισμένη από λόφους, να παρουσιάζει μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, και να αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ολα αυτά και σε συνδυασμό με το κάπνισμα, στο οποίο επιδίδονται με ιδιαίτερη «αφοσίωση» οι Ελληνες, έχουν αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά και σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή