Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για την παύση των Μουφτήδων λόγω ορίου ηλικίας

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για την παύση των Μουφτήδων λόγω ορίου ηλικίας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αβάσιμες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής κατά των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, (της προηγούμενης κυβέρνησης) με τις οποίες διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη παύση τους λόγω παρελεύσεως του ορίου ηλικίας των 67 χρόνων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4559/2018 περί της αυτοδίκαιης εξόδου από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους αποτελούν αντικειμενική  ρύθμιση που αφορά τους Μουφτήδες και Τοποτηρητές Μουφτήδες και επισήμαναν ότι το όριο εξόδου από την υπηρεσία που τίθεται «εντάσσεται στο γενικό καθεστώς αποχωρήσεως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και αντιστοιχεί, άλλωστε, προς το κατ’ άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος όριο ηλικίας υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και δη των ανωτάτων».

Ακόμη, το ΣτΕ  απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των Μουφτίδων περί της παραβιάσεως της κατοχυρούμενης στο άρθρο 13 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, όπως απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί   παραβιάσεως της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή