Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αφιώνας είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κέρκυρας, βορειοδυτικά του νησιού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 133 μέτρα και είναι χτισμένος σε ένα μαγευτικό ακρωτήρι, ακριβώς απέναντι από τον όρμο Αγίου Γεωργίου, με τη χρυσαφένια ψιλή αμμουδιά.

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)-1

Κάτω από το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα, με τα πέτρινα χρωματιστά σπίτια και τα στενά καλντερίμια, βρίσκεται η περίφημη δίδυμη παραλία Πόρτο Τιμόνι. Στην ουσία πρόκειται για δύο παραλίες, που χωρίζονται μεταξύ τους από μία στενή λωρίδα καταπράσινης γης. Η αριστερή ονομάζεται Λιμνί και έχει γαλάζια νερά, ενώ στα δεξιά είναι το Πόρτο Τιμόνι με πιο σκούρα νερά.

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)-2

Η πρόσβαση στο Πόρτο Τιμόνι γίνεται είτε μέσα από στενά μονοπάτια κατηφορίζοντας από το χωριό του Αφιώνα, ή διά θαλάσσης από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου.Ολόκληρη η άκρη της χερσονήσου ονομάζεται το «Κεφάλι του Μούργη», επειδή το σχήμα της θυμίζει κεφάλι σκύλου.

Οι σπηλιές λούζονται από διάφορα ιριδίζοντα χρώματα που αντικατοπτρίζονται στη θάλασσα κάνοντας τη μαγευτική, αλλά προσδίδοντας και τη μοναδική γεωλογία του εδάφους της περιοχής.

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)-3

Από αρχαιολογικές πηγές φέρεται ότι η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε τον 6ο αι. π.X., ενώ πολλοί ερευνητές ταυτίζουν το Πόρτο Τιμόνι με την ομηρική πόλη των Φαιάκων.

«Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σκελετοί, αρχαιολογικά ευρήματα και κεραμικά κομμάτια αμφορέων που ξεβράζει η θάλασσα. Σε αυτόν τον όρμο, στο Πόρτο Τιμόνι, στη δυτική πλευρά του, ο Οδυσσέας ζούσε τον κρυφό έρωτά του με τη Ναυσικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευστάθιος Μπαλατσινός, μόνιμος κάτοικος της περιοχής. 

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)-4

«Μπορεί ο βασιλιάς Αλκίνοος να έστελνε τις σειρήνες, που ήταν οι υπηρέτριές της, για να την προστατέψουν, όμως αυτές, με δική της εντολή, "πότιζαν", τους συντρόφους του Οδυσσέα με γλυκό κρασί και αυτοί αποκοιμόντουσαν. Έτσι ο Οδυσσέας έμενε μόνος με τη Ναυσικά» θα πει περιπαιχτικά ο κος Στάθης, ενώ θα επισημάνει πως αυτή η ιστορία λέγεται από στόμα σε στόμα, εκατοντάδες χρόνια τώρα…

Σήμερα η περιοχή παρουσιάζει υψηλή επισκεψιμότητα καθώς τα νερά είναι σμαραγδένια, ενώ η ιδιαιτερότητα είναι ότι η κάθε παραλία έχει διαφορετική θερμοκρασία.

Πόρτο Τιμόνι, η ομηρική παραλία της Ναυσικάς στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)-5

Όσοι πάλι επιλέξουν να δουν τη θέα από ψηλά, αυτή είναι σαγηνευτική, καθώς φτάνει από τη βραχονησίδα Γραβιά, στα Διαπόντια νησιά, δεξιά στον κόλπο του Αρίλλα και αριστερά στον κόλπο του Αγίου Γεωργίου, ενώ το ηλιοβασίλεμα είναι ανεπανάληπτο, με τον ήλιο να παίρνει κάθε βράδυ μαζί του, όλα τα μυστικά του μοναδικού ακρωτηρίου της Κέρκυρας.