Απαγωγή τεσσάρων ναυτικών από ελληνικό δεξαμενόπλοιο

Απαγωγή τεσσάρων ναυτικών από ελληνικό δεξαμενόπλοιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα μέλη πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «ELKA Aristotle», ανάμεσά τους και ένας 20χρονος Ελληνας δόκιμος μηχανής, απήχθησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από πειρατές στα ανοιχτά του Τόγκο, στη Δυτική Αφρική.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες ημέρες περίπου εννέα ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τόγκο, Λομέ. Στις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουλάχιστον τρεις ένοπλοι πειρατές κατόρθωσαν να πατήσουν στο κατάστρωμα και να φύγουν παίρνοντας ως ομήρους τέσσερα άτομα από το 24μελές πλήρωμα. Εκτός από τον Ελληνα ναυτικό απήχθησαν ο υποπλοίαρχος, ο ηλεκτρολόγος και ένας ναυτόπαις του δεξαμενόπλοιου. Δύο από τους ομήρους κατάγονται από τις Φιλιππίνες και ένας από τη Γεωργία.

Στο πλοίο φέρεται να υπήρχαν τέσσερις ντόπιοι ένοπλοι φρουροί, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση. Ενας εξ αυτών φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι από πυρά των δραστών. Δεν είναι γνωστό, μέχρι στιγμής, πώς προσέγγισαν το δεξαμενόπλοιο οι πειρατές και πώς κατόρθωσαν να ανέβουν σε αυτό. Το πλήρωμα φαίνεται ότι δεν πρόφτασε να κρυφτεί στο citadel, τον ειδικό χώρο οχύρωσης στον οποίο καταφεύγουν οι ναυτικοί σε παρόμοια περιστατικά. Το «ELKA Aristotle» είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας European Navigation. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί η άμεση και ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και πως τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (IMB, τμήμα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου), κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 καταγράφηκαν 18 επιθέσεις πειρατών κατά πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Αυτός ο αριθμός δεν είναι απόλυτος, καθώς συχνά παρόμοια περιστατικά δεν δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές. Τα τελευταία χρόνια το Τόγκο δεν αποτελούσε βάση εφόρμησης πειρατών, αλλά για τη ναυτική κοινότητα θεωρείτο επικίνδυνη περιοχή. Το 2017, βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας, δεν καταγράφηκε εκεί κάποιο περιστατικό πειρατείας. Το 2018 έγινε γνωστή μία επίθεση σε πλοίο και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο είχαν σημειωθεί δύο περιστατικά. Στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή πειρατές έχουν κάνει πλιάτσικο στο φορτίο άλλων δεξαμενόπλοιων. Για την υπόθεση των ομήρων του «ELKA Aristotle» έχουν κινητοποιηθεί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Εξωτερικών και παρακολουθούν τις εξελίξεις σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή