Παραίτηση με αιχμές προς το υπ. Παιδείας

Παραίτηση με αιχμές προς το υπ. Παιδείας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To υπουργείο Παιδείας αμέλησε να εκπροσωπηθεί η χώρα μας σε εργασίες του ΟΟΣΑ για τον διαγωνισμό PISA. Αυτό προκύπτει από το κείμενο της παραίτησης του κ. Ιωάννη Τσίρμπα από τη θέση του διαχειριστή του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ. Η παραίτηση υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που έγινε γνωστό, και δημοσιοποιήθηκε από την «Κ», ότι στη θέση επιστρέφει η τέως εθνική διαχειρίστρια, κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου.

Ειδικότερα, στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Τσίρμπας, λέκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν. Αθηνών, αναφέρει ότι «στα ζητήματα του PISA περιλαμβάνονται η παγκόσμια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του 2018 και ο σχεδιασμός για το PISA 2021, με επόμενο ορόσημο την πιλοτική διεξαγωγή της έρευνας τον Μάρτιο του 2020. Για αμφότερα τα ζητήματα υπάρχει πυκνή καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το PISA, τους διεθνείς υπεργολάβους του ΟΟΣΑ ανά πεδίο εργασίας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η ομάδα του οποίου εργάζεται αποδοτικά και της οφείλω θερμές ευχαριστίες. Στα στελέχη του ΙΕΠ πρέπει να αποδοθεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες παγκοσμίως, τόσο σχετικά με την εξαγωγή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του PISA 2018, όσο και σχετικά με τη διεξαγωγή του PISA 2021, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία εκκρεμότητα ή πρόβλημα. Υπογραμμίζω, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται από την Ελλάδα η σχετική δυνατότητα κάθε χώρας, με την προσθήκη πέντε εθνικών ερωτήσεων για το PISA 2021, πάνω στα θέματα του πολιτικού ενδιαφέροντος, της δημοκρατίας και της ισότητας, του σχολικού άγχους και της αξιολόγησης του σχολικού περιβάλλοντος από τους μαθητές».

Ο κ. Τσίρμπας αναφέρει ότι μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της διοικούσας επιτροπής των εθνικών διαχειριστών του PISA για το διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου 2019, στο Λονδίνο. Ηταν, δηλαδή, συνάντηση του PISA Governing Board. «Επρόκειτο για σημαντική συνάντηση για τον τελικό σχεδιασμό του PISA 2021. Αντιστοίχως, η επόμενη συνάντηση των εθνικών διαχειριστών είναι προγραμματισμένη για τις 4-7 Νοεμβρίου 2019, στην Μπανγκόκ», αναφέρει ο κ. Τσίρμπας στην επιστολή του προς την κ. Κεραμέως και προσθέτει: «Στις 19 Αυγούστου 2019, αιτήθηκα στη μεν Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ την εγγραφή μου και στις δύο συναντήσεις, στο δε τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του υπουργείου σας, την έγκριση της δαπάνης και την προώθηση των σχετικών δια-δικασιών για τη μετάβασή μου στις δύο συναντήσεις. Η ΜΕΑ ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου, δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα απάντηση από το υπουργείο σας, θετική ή αρνητική, για τα συγκεκριμένα αιτήματα, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση των δύο πρώτων συναντήσεων, όταν το ίδιο τμήμα και τα ίδια στελέχη είχαν διεκπεραιώσει ταχύτατα τις απαραίτητες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης απόκρισης είναι ότι δεν υπήρξε εθνική εκπροσώπηση στην τελευταία συνάντηση της διοικούσας επιτροπής, τον Σεπτέμβριο».

Ο κ. Τσίμπρας παραιτήθηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνάντηση που γίνεται από χθες, 4 Νοεμβρίου, στην Μπανγκόκ, μετέχει η νέα εθνική διαχειρίστρια. Πρόκειται για πολιτική αγένεια του επιτελείου της κ. Κεραμέως προς τον κ. Τσίρμπα ή απλώς για αμέλεια;

Διάλογος για την εκπαίδευση

Συναντήσεις με εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ είχε χθες η ηγεσία του υπ. Παιδείας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στην εκπαίδευση. «Με το ΚΙΝΑΛ, προφανώς υπάρχουν διαφορές ιδεολογικής φύσης. Βέβαια, το ΚΙΝΑΛ έχει υπερψηφίσει σημαντικές διατάξεις και αυτό είναι καλός οιωνός για συγκλίσεις», ανέφερε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ενώ η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε πως «η παιδεία είναι θέμα εθνικό και υψίστης προτεραιότητας. Θα ανταποκριθούμε σε όποια πρωτοβουλία πάρει το υπουργείο και θα ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση». Μετά τη συνάντηση με το ΚΚΕ δεν έγιναν δηλώσεις. Πάντως, χθες, το Συντονιστικό Μαθητών οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και άλλες πόλεις, με την ΚΝΕ να χαιρετίζει τους μαθητές που μετείχαν σε αυτές «εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες της Ν.Δ., ως συνέχεια των περυσινών μεγάλων κινητοποιήσεων για τον νόμο Γαβρόγλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή