Ο φόβος απέλασης οδήγησε Κούρδους σε πράξεις βίας

Ο φόβος απέλασης οδήγησε Κούρδους σε πράξεις βίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με την εκρηκτική διάσταση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή βίαιη αντίδραση ογδόντα Κούρδων που φιλοξενούνται στο κέντρο προσφύγων στο Λαύριο, οι οποίοι αρνούνται να μεταφερθούν σε ανάλογο χώρο στη Λάρισα. Οι Κούρδοι κράτησαν για ώρες ομήρους όλο το προσωπικό του κέντρου και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Το επεισόδιο έληξε μετά διαπραγματεύσεις και χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας.

Ολα ξεκίνησαν στις 12, όταν κατέφθασαν στο «Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Ασυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» (το οποίο υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Υγείας και τη διαχείρισή του έχουν αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία) δύο λεωφορεία, με σκοπό να μεταφέρουν 22 οικογένειες Κούρδων σε νεοσύστατο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στον Κοκκινοπηλό Λάρισας. «Η μεταφορά αυτή είχε αποφασιστεί για την αποσυμφόρηση του Λαυρίου, καθώς σε ένα χώρο δυναμικότητας 300 ατόμων βρίσκονται τουλάχιστον 600, με τις ανάλογες συνέπειες», λέει στην «K» ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Εμμανουήλ Σιγουράκος. «Είχαν μάλιστα προηγηθεί εκτενείς διαπραγματεύσεις, καθώς αρνούνταν να μετακινηθούν εκτός Αττικής. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Υγείας κ. Δημ. Θάνου τους είχε υποσχεθεί κάρτα ασύλου, αλλά και πάλι επέμεναν. Πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε κάτι ανάλογο».

Οταν τα λεωφορεία του υπουργείου Υγείας έφθασαν στο Λαύριο, το σύνολο σχεδόν των φιλοξενούμενων στο κέντρο υποδοχής διαμαρτυρήθηκαν έντονα: άρχισαν να βγάζουν στρώματα στο προαύλιο και έβαλαν φωτιά, κράτησαν ως ομήρους τους εννέα υπαλλήλους του κέντρου (τέσσερις του ΕΕΣ και πέντε της ΔΚΥ) και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο χώρο. Αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους, ο φόβος της απέλασης. «Ομως οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου και δεν γίνεται να απελαθούν», εξηγεί ο κ. Σιγουράκος. «Απλά η συμφωνία για τη μεταφορά τους ήταν ότι τα χαρτιά τους θα τα παραλάμβαναν στον Κοκκινοπηλό».

Τελικά, ύστερα από περίπου τρεις ώρες διαπραγματεύσεων με αντιπροσωπεία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, οι «εξεγερθέντες» συμφώνησαν να απελευθερώσουν τους ομήρους και να επαναλάβουν τη Δευτέρα τις διαπραγματεύσεις. Αμέσως επενέβη κλιμάκιο του ΕΕΣ, που ξεκίνησε την αποκατάσταση των καταστροφών, οι οποίες υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές.

Στη Ζάκυνθο

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να ξεκινήσει η μεταφορά των τελευταίων αλλοδαπών, από το κλειστό γυμναστήριο της Ζακύνθου σε ξενοδοχείο του νησιού. Επίσης, όπως ανέφερε στην «K» η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Τασία Καννελοπούλου, εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι απαραίτητες πιστώσεις για τη στέγασή τους, ενώ το κόστος σίτισης έχει αναλάβει η νομαρχία Ζακύνθου. Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναζήτηση χώρου στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα φιλοξενηθούν οι 714 αλλοδαποί (482 Τούρκοι, 108 Ιρακινοί, 36 Αφγανοί, 28 Παλαιστίνιοι και 60 από Ερυθραία, Ιράν, Αιθιοπία, Ινδία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα), μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αίτησης ασύλου.

Σύμφωνα, επίσης, με αξιόπιστη πηγή, παραδόθηκε χθες στις Αρχές στη Ζάκυνθο, βιντεοκασέτα, στην οποία έχουν καταγραφεί βασανιστήρια σε βάρος Κούρδων στις τουρκικές φυλακές. Υπενθυμίζεται ότι το εξαμελές πλήρωμα του τουρκικού δουλεμπορικού, που οδηγήθηκε προχθές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, σε ποινή φυλάκισης 10 ετών (έκαστος) και χρηματική ποινή 718 εκατ. δραχμών.

«Υιοθεσία» καταυλισμού προσφύγων

Την «υιοθεσία» από την Ελλάδα του νεοσύστατου καταυλισμού στην περιοχή Πασμάκι, στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν, προτείνουν οι Γιατροί του Κόσμου. Η ανθρωπιστική οργάνωση, που ήδη πραγματοποιεί διαδοχικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στον άμαχο πληθυσμό του Αφγανιστάν, ενώ μίλησε για τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων. Οι ΓτΚ πρότειναν χθες να αναλάβει η Ελλάδα εξ’ ολοκλήρου τη στήριξη του νεοσύστατου καταυλισμού στην περιοχή Πασμάκι, σε συνεργασία με τη χρηματοδοτούμενη από το υπουργείο Εξωτερικών για το σκοπό αυτό οργάνωση Hellenic AID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή