Νέα δήλωση της εισαγγελέως Τουλουπάκη

Νέα δήλωση της εισαγγελέως Τουλουπάκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση και εντός της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η ενέργεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να αποστείλει εξώδικο στην «Κ» για την αποκάλυψη από την εφημερίδα εγγράφου της για τους προστατευόμενους μάρτυρες, που δημιουργεί άλλα δεδομένα στην έρευνα της Novartis.

H εισαγγελική λειτουργός χθες, με νεότερη δήλωσή της, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί για την ενέργειά της και πρωτίστως για το γεγονός ότι με το εξώδικό της άφηνε σαφείς αιχμές πως το έγγραφο έφθασε στην «Κ» από κάποιον από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υποβάλλοντας ερωτήματα για το αν ήταν εισαγγελικός λειτουργός ή υπάλληλος, ενώ είχε διατυπώσει και την άποψη ότι μπορεί η υπογράφουσα το δημοσίευμα δημοσιογράφος να έχει υπεξαιρέσει το έγγραφο(!) την ώρα που δεν είχαν τον νου τους για τη φύλαξή του οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Στη χθεσινή δήλωσή της η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι «προς αποφυγή σκόπιμων παρερμηνειών διευκρινίζω ότι με κανέναν τρόπο η εξώδική μου δήλωση δεν συνιστά μομφή σε βάρος του Αρείου Πάγου, τους λειτουργούς του οποίου σέβομαι και τιμώ και για τους οποίους είμαι απολύτως βέβαιη ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας».

Η εισαγγελέας, η οποία χειρίζεται για καιρό, περί τα δύο και πλέον χρόνια, τις έρευνες για τη Novartis, είχε με το έγγραφο που δημοσίευσε η «Κ» γνωστοποιήσει στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για τους χειρισμούς που έγιναν στις έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα, πως είχε ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν εδώ ως προστατευόμενοι ήταν γνωστοί και είχαν εξεταστεί και στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και εξετάστηκαν από την ίδια.

Η αποκάλυψη του εγγράφου, το οποίο ήδη είχε διαβιβαστεί στη Βουλή στο πλαίσιο των ερευνών για την προανακριτική επιτροπή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εισαγγελέως, η οποία με το εξώδικο προσπάθησε να υποστηρίξει ότι δεν είχε υποχρέωση να γνωρίζει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν εξεταστεί και στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα οικονομικό όφελος και πως η έρευνα των Αμερικανών είναι ανεξάρτητη από τη δική μας.

Πάντως, οι χειρισμοί της στις έρευνες σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, επί των καταθέσεων των οποίων στηρίχθηκαν οι κατηγορίες κατά δέκα πολιτικών, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις και αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξέταση των προσώπων αυτών χωρίς την προστασία και χωρίς το καθεστώς της ανωνυμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή