Ο καθημερινός σεξισμός του πεζοδρομίου

Ο καθημερινός σεξισμός του πεζοδρομίου

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάτρεψα την Αθήνα, υπέροχη πόλη…». Το ένιωθες ότι θα ακολουθούσε ένα μεγάλο «αλλά», αμέσως μετά. Ακόμη και η φωτογραφία την οποία είχε επιλέξει η Μαντλέινα Κέι να συνοδεύσει την απολογιστική της ανάρτηση από τη σύντομη επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα, ήταν μουντή. Η 25χρονη Βρετανίδα συγγραφέας, εικονογράφος και ακτιβίστρια, νικήτρια του βραβείου Young European of the Year 2018, που απονέμει το Ιδρυμα Schwarzkopf σε νέους που εργάζονται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είχε μια δυσάρεστη αθηναϊκή εμπειρία να διηγηθεί.

Ο καθημερινός σεξισμός του πεζοδρομίου-1

«Η τελευταία μιάμιση ημέρα στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να είναι μια πολύ θετική εμπειρία, έγινε πολύ δυσάρεστη λόγω των πρωτοφανών επιπέδων παρενόχλησης στον δρόμο που έζησα», ξεκίνησε να γράφει προχθές στη σελίδα της στο Facebook, ανάρτηση που έχει ήδη διαδοθεί εκτενώς. «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ξεχωρίσω την Ελλάδα, καθώς ο κοινωνικός μισογυνισμός που οδηγεί τους άνδρες να πιστεύουν ότι είναι κάτι σαν δικαίωμά τους να παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες στον δρόμο είναι ενδημικό πρόβλημα, σε όλη την Ευρώπη. Η Λιουμπλιάνα, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επεφύλασσαν ιδιαίτερα αρνητικές εμπειρίες για μένα, αλλά η Αθήνα υπήρξε αξιοπρόσεκτα χειρότερη από οτιδήποτε έχω ζήσει έως σήμερα: Πιο επίμονο, πιο επιθετικό, πιο συχνό». Οπως έγραψε, δεν ήταν μόνο τα συνηθισμένα σφυρίγματα και τα «γεια σου κοπελιά, τι κάνεις;», «Ε, μη φεύγεις, σέξι!», «Επ εσύ, πού πας; Εσένα λέω, μ’ ακούς; Είσαι πολύ όμορφη!». Είναι παρανοϊκό, αλλά αυτά τα περιμένει μια γυναίκα σχεδόν όπου βρεθεί. Την αρνητική εντύπωση για τη χώρα μας σφράγισαν τρία συγκεκριμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες:

• Ενας άνδρας την ακολούθησε στον δρόμο για αρκετά λεπτά, περπατώντας κολλητά με αυτήν, ενοχλώντας την διαρκώς («πού πας;»).

• Ενας άλλος άνδρας σταμάτησε στον δρόμο, άρχισε να την κοιτάζει από πάνω ώς κάτω απροκάλυπτα, μονολογώντας: «ω Θεέ μου, ω Θεέ μου».

• Ενας τρίτος άνδρας έσκυψε πολύ κοντά στο πρόσωπό της, στέλνοντάς της φιλάκια. 

«Ισως είμαι χαζή»

Η Μαντλέινα Κέι βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας της #EUsupergirlTour, για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά και της παραμονής της πατρίδας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εχω γνωρίσει ανθρώπους που, όταν μαθαίνουν ότι ταξιδεύω μόνη, εκφράζουν γνήσιο σοκ στην ιδέα ότι μια νέα κοπέλα ταξιδεύει μόνη από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη», συνέχισε η ίδια. «Αντίστοιχα, έχω λάβει δεκάδες μηνύματα από γυναίκες που μου λένε ότι με θεωρούν “γενναία” που ταξιδεύω μόνη και, το χειρότερο, ότι οι ίδιες θα φοβόντουσαν να το κάνουν. Ισως είμαι “γενναία” ή ίσως είμαι χαζή. Ισως απλώς είμαι αποφασισμένη να ζήσω τα όνειρά μου και να μεταφέρω το μήνυμα υπέρ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. (…) Θα συνεχίσω να σκιτσάρω την ομορφιά της Ευρώπης, ανεξάρτητα από την ανεπιθύμητη προσοχή των ανδρών. Αλλά με τσατίζει ότι, εξαιτίας αυτού, χρειάζεται να αλλάζω τις συνήθειές μου, ενώ και άλλες γυναίκες αποτρέπονται από το να ζουν ελεύθερα. Τίποτα πολύ άσχημο δεν μου έχει συμβεί στα ταξίδια μου, αλλά η απειλή και ο φόβος από αυτή τη συνεχή παρενόχληση στον δρόμο είναι πολύ αληθινά.

Ο καθημερινός σεξισμός του πεζοδρομίου-2

Είχα δεχθεί επίθεση μια φορά, από έναν άνδρα στην παραλία, όταν ήμουν 14 ετών. Η ανάμνηση αυτού του τραύματος βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όποτε με πλησιάζει κάποιος άγνωστος άνδρας στον δρόμο. Με εκνευρίζει το γεγονός ότι χθες (σ.σ. στην Αθήνα) πίστεψα ότι ήταν περίπου δικό μου λάθος, εξαιτίας αυτού που φορούσα, οπότε επέστρεψα στο ξενοδοχείο για να πάρω το πανωφόρι μου. Δεν ήταν, όμως, αυτό, γιατί η παρενόχληση συνεχίστηκε. Ετσι, όταν νύχτωσε, επέστρεψα στο δωμάτιό μου. Αναγκάστηκα να διαφοροποιήσω το πρόγραμμά μου επειδή με έκαναν να φοβάμαι».

«Ετσι είναι οι άντρες», της έχουν πει, «βλέπε το σαν κοπλιμέντο». «Ομως ξέρετε πώς μας κάνει να νιώθουμε; Φοβισμένες, τρομαγμένες, θυμωμένες, ευάλωτες, ένοχες και νευρικές. Αυτό δεν είναι κοπλιμέντο», κατέληξε η 25χρονη κοπέλα, καλώντας τις γυναίκες να μη σταματούν να ζουν τις ζωές τους όπως αυτές θέλουν. «Ελπίζω, μιλώντας ανοιχτά, ότι μπορώ να ξεκινήσω μια εκστρατεία εναντίον αυτής της ενδημικής κουλτούρας σε όλη την Ευρώπη», σχολίασε στην «Κ». «Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι είναι τόσο διαδεδομένη».

Ο καθημερινός σεξισμός του πεζοδρομίου-3

Επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ότι δεν επιθυμεί να ξεχωρίσει την Ελλάδα. «Οπου κι αν έχω ταξιδέψει, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχω βιώσει ανεπιθύμητη παρενόχληση στο δρόμο. Στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερα άσχημα τα πράγματα, ίσως λόγω του υπερπληθυσμού.

Οι Βρετανοί συνηθίζουν να κορνάρουν περνώντας δίπλα σου, αλλά και να σου σφυρίζουν» αναφέρει στην «Κ». Πρόσφατα, στην Οξφόρδη ένας άντρας άρχισε να την παρενοχλεί ασταμάτητα σε δημόσιο χώρο, φτάνοντας στο σημείο να την αγγίξει στο πόδι. Η Madeleina έφυγε, βρίζοντας στη συνέχεια τον εαυτό της που δεν ένιωθε αρκετά δυνατή να του πει να εξαφανιστεί ή να ζητήσει βοήθεια. Κανείς πάντως δεν αντέδρασε βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά. «Είναι διαδεδομένο φαινόμενο και ελάχιστα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί. Στις Βρυξέλλες πάντως, ένα από τα χειρότερα μέρη που έχω πάει σε σχέση με αυτού του είδους τον σεξισμό, είδα σε γκράφιτι γραμμένο το "LAISSE LES FILLES TRANQUILLES" (αφήστε τις γυναίκες ήσυχες), που σημαίνει ότι αρχίζει κάτι να αλλάζει.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή