Δεν θα γίνει η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»

Δεν θα γίνει η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»

7' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα, υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών που περνούν τα σύνορα μας, πολιτικές ένταξης των νομίμων μεταναστών και επεξεργασία μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς παράνομων μεταναστών που ήδη έχει δημιουργηθεί, είναι η ατζέντα των θεμάτων που πρόκειται να απασχολήσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

Η συζήτηση θα γίνει βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της λαθρομετανάστευσης, προσδοκώντας τη θέσπιση κοινών πολιτικών αντιμετώπισής της, καθώς και μέτρα ενίσχυσης των χωρών που δέχονται τις εντονότερες πιέσεις.

Στις 28, λοιπόν, Νοεμβρίου, λίγες δηλαδή μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με θέμα τους μετανάστες και τη λαθρομετανάστευση, φαινόμενο που οι διαστάσεις του φαίνεται να ανησυχούν πλέον σοβαρά την κυβέρνηση.

Την ατζέντα των θεμάτων της σύσκεψης, καθώς και την εισήγηση τους έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, με την πρωθυπουργική προτροπή ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα ναι μεν θα εξαντλήσει τα περιθώρια ανθρωπιστικής βοήθειας όπου κρίνεται αναγκαίο και θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται -και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης- να γίνει «ξέφραγο αμπέλι» για τις «στρατιές» των ταλαιπωρημένων προσφύγων και λαθρομεταναστών, που αναζητούν το δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Υγείας, επεξεργάζεται προτάσεις που αφορούν τη συντόμευση των διαδικασιών -και άρα του χρόνου- για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, την ενίσχυση και τη συνεργασία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών για την άμυνα κυρίως των νησιών και τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων.

Βεβαίως ανοικτό παραμένει το θέμα για τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκοναι ήδη στη χώρα μας και οι οποίοι είναι παράνομοι, είτε γιατί έφτασαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, είτε γιατί απερρίφθησαν από τη διαδικασία αυτή, είτε γιατί δεν συμμετείχαν εξ αρχής.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε ελάχιστους από αυτούς θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και κάποιοι άλλοι θα επαναπροωθηθούν στη χώρα προέλευσή τους, τουλάχιστον όσον αφορά τη Βουλγαρία και την Αλβανία που έχουν ήδη υπογραφεί σχετικές συμφωνίες. Σημαντική, βεβαίως, θεωρείται η συμφωνία που υπογράφτηκε προχθές και με την Τουρκία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά, προέρχεται από τη γείτονα χώρα.

Η πραγματικότητα

Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το θέμα των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και έχει νομιμοποιηθεί η παρουσία τους. Ο αριθμός αυτός που φαίνεται να φτάνει περίπου τις 700.000, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να «στρουθοκαμηλίζει» στην πραγματικότητα που επιβάλλει να αντιμετωπίσει τα νέα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, όχι μόνο με το εργαλείο της επαναπροώθησης.

Ετσι φαίνεται να αυξάνονται στους κυβερνητικούς κόλπους οι υποστηρικτές της άποψης ότι – τόσο οι εν εξελίξει όσο και οι εν αναμονή διεθνείς εξελίξεις- θα εγκαθιστούν στη χώρα μας νέους πληθυσμούς, προσδίδοντας πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία. Αλλωστε, με αφετηρία αυτήν τη διαπίστωση, η κυβερνητική πολιτική επαναπροσανατολίζεται και σχεδιάζει το πέρασμα από τις εφ’ άπαξ διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών, σε διαρκείς πολιτικές και δράσεις ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Πάντως σήμερα, οι τρόποι χειρισμού των μεταναστών εξαντλούνται στη φειδωλή χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς μόνο σε έναν από τους δέκα που υποβάλλουν σχετικό αίτημα ικανοποιείται (η μικρότερη αναλογία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης), στην επαναπροώθηση λαθρομεταναστών κυρίως σε Αλβανία, Βουλγαρία και σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Οσον αφορά τον μεγάλο όγκο μεταναστών από Ιράκ, Κούρδοι από Τουρκία και Ιράκ, προσφάτως από Αφγανιστάν και μετανάστες από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, στις περιπτώσεις αυτές χορηγούμε προσωρινές άδειες παραμονής, συνήθως τρίμηνες, για να εγκαταλείψουν τη χώρα, πράγμα που συνήθως δεν γίνεται ή κι όταν γίνεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποιοι νέοι λαθρομετανάστες καλύπτουν σύντομα το «κενό»…

Κυνηγώντας με μποφόρ λαθρομετανάστες

Οι 714 λαθρομετανάστες της Ζακύνθου, μετά την περιπέτειά τους στα αγριεμένα νερά του Αιγαίου, απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία, περιμένοντας να μάθουν εάν θα απελαθούν ή εάν θα παραμείνουν στη χώρα μας ως πολιτικοί πρόσφυγες. Ωστόσο η «μάχη», στις ελληνικές θάλασσες, με τους δουλέμπορους και τους λαθρομετανάστες είναι σε πλήρη εξέλιξη… Οι Λιμενικοί σε Κω, Ρόδο, Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη καθημερινά προσπαθούν να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν. Αλλες φορές, πάλι, γίνονται μάρτυρες συγκλονιστικών ανθρώπινων ιστορίων. Κάποιες από αυτές έζησε μαζί τους η «Κ».

Υστερα από αρκετές ημέρες μπουνάτσας ο καιρός άρχισε να χαλάει και το φεγγάρι να κρύβεται πίσω από τα πυκνά σύννεφα, μειώνοντας την ορατότητα στο ελάχιστο. Από νωρίς το απόγευμα είχε σημάνει συναγερμός στα πληρώματα των πλωτών που περιπολούσαν στην περιοχή, ώστε να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για τυχόν λαθρομετανάστες… Το σκάφος «έσχιζε» τα νερά και κάθε τόσο τιναζόταν ψηλά από τα κύματα. Το 6μελές πλήρωμά του «δεμένο» στις θέσεις του παρακολουθούσε μέσω των υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών οργάνων την ευρύτερη περιοχή. Ξαφνικά το κεντρικό ραντάρ εντόπισε έναν στόχο. «Αχά, νάτοι…», μονολόγησε ο κυβερνήτης του σκάφους που έδωσε εντολές στο πλήρωμα και σήμανε συναγερμό στο «Κέντρο».

Η αναζήτηση

Το πλωτό αύξησε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έπλεε το άγνωστο σκάφος: μια μικρή πλαστική βάρκα πάνω στην οποία υπήρχαν τρία άτομα. Ετρεμαν από το κρύο, τα χείλη τους ήταν μελανιασμένα και με σπαστά αγγλικά είπαν ότι ήταν Αφγανοί και πως μαζί τους, επάνω σε μία άλλη μικρή πλαστική βάρκα, υπήρχαν ακόμη τρία άτομα τα οποία είχαν χαθεί στα κύματα. Η αναζήτηση των υπόλοιπων τριών λαθρομεταναστών ξεκίνησε αμέσως και λίγη ώρα αργότερα εντοπίσθηκε να επιπλέει στη θάλασσα η σωρός ενός εκ των τριών αγνοουμένων. Οι άλλοι δύο βρίσκονταν πάνω στη μικρή πλαστική βάρκα μισολιπόθυμοι, παγωμένοι, ανίκανοι να πουν οτιδήποτε. Οι Λιμενικοί τούς ανέβασαν στο σκάφος, τους τύλιξαν με κουβέρτες για να τους συνεφέρουν μερικώς και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών…

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα ολοκληρώθηκε για τα πληρώματα των πλωτών του Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή της Κω. Αυτοί οι μικροί ήρωες εν καιρώ ειρήνης δεν μιλούν πολύ και ασφαλώς δεν ζητούν πολλά. Απλά θέλουν η Πολιτεία να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντί τους. Τίποτα περισσότερο. «Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας, αγαπάμε τη θάλασσα, αγαπάμε αυτό που κάνουμε… Θέλουμε μόνο περισσότερο κόσμο για να είμαστε αποτελεσματικότεροι»…

Ο κίνδυνος

«Πριν από καιρό είχαμε εντοπίσει μια μικρή βάρκα με λαθρομετανάστες. Οταν πλησιάσαμε, τα κύματα πήραν τη βάρκα και την έριξαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει τα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν ίσα που πρόλαβαν να γαντζωθούν από τα σχοινιά που τους είχαμε ρίξει», ανέφερε Λιμενικός και συνέχισε: «Ομως ένα μικρό παιδάκι δεν τα κατάφερε και η δίνη της θάλασσας το ρούφηξε μέσα. Τότε ένας συνάδελφος των Ειδικών Δυνάμεων ενστικτωδώς βούτηξε στα κύματα, αν και φορούσε αλεξίσφαιρο. Τελικώς, κατάφερε με τη βοήθεια κι ενός άλλου συναδέλφου να σώσει το παιδί. Οταν το ανεβάσαμε στο σκάφος η μάνα γονάτισε και άρχισε να μας φιλάει τα χέρια και τα πόδια, μονολογώντας στη γλώσσα της. Με δυσκολία τη σηκώσαμε όρθια. Ομως, για όσο διάστημα παρέμειναν στο Λιμεναρχείο η γυναίκα αυτή μόλις μας έβλεπε έλαμπαν τα μάτια της… Στο τέλος, εισπράξαμε κι ένα χαμόγελο, που ήταν η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για μας».

Στην Κω, των συνεχών «κυμάτων» λαθρομεταναστών, Λιμενικό και Αστυνομία συνεργάζονται στενά. Ομως οι αστυνομικοί δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να εργάζονται πολλές ώρες. «Παρά τις ελλείψεις σε άτομα, τα καταφέρνουμε αρκετά καλά», ανέφερε αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερο κόσμο γιατί δεν έχουμε μόνο τη λαθρομετανάστευση. Η Κως είναι νησί που έχει τουρισμό σχεδόν το μισό χρόνο, άρα απαιτείται η παρουσία μας παντού. Εάν όμως δεν επαρκεί ο αριθμός των ανδρών υπάρχει μια υπερεντατικοποίηση που σε τελική ανάλυση δεν βοηθά τη δουλειά μας αλλά αντιθέτως φθείρει τον κόσμο μας».

Τον δήμαρχο της Κω κ. Μιλτιάδη Φάκκο συναντήσαμε στο γραφείο του, σε ένα καλοσυντηρημένο παλαιό κτίριο με θέα το πανέμορφο λιμάνι του νησιού. Ευγενικός, χαμογελαστός, ευαισθητοποιημένος στο θέμα των λαθρομεταναστών ο κ. Φάκκος μίλησε «χωρίς φόβο και πάθος» για το θέμα, παρουσιάζοντας τις απόψεις του με γνώμονα το συμφέρον του νησιού, όπως ο ίδιος ανέφερε.

«Η παράνομη είσοδος αλλοδαπών, σχεδόν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Τους βοηθάμε όσο μπορούμε και όσο αντέχουμε οικονομικά, αλλά σαν δημοτικό συμβούλιο απαντήσαμε αρνητικά σε πρόταση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στο νησί».

Κατά τον κ. Μιλτιάδη Φάκκο, η αρνητική τοποθέτηση δεν σημαίνει και αρνητισμό απένατι στους λαθρομετανάστες. «Οι κάτοικοι του νησιού βοηθούν με όποιο μέσο διαθέτουν. Φέρνουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, αλλά σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να παραμείνουν οι αλλοδαποί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί», υποστήριξε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Το οικονομικό κόστος σίτισης και περίθαλψης των λαθρομεταναστών είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο για τον δήμο μας».

– Η ανάπτυξη και το παρακολούθημά της, η πάλη ενάντια στη φτώχεια, αποτελούν μέρος των διακηρυγμένων στόχων του ΠΟΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι πολιτικές τους οδηγούν σ’ αυτό τον στόχο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή