Η… κληρονομιά των «πρωταθλητών του πολιτισμού»

Η… κληρονομιά των «πρωταθλητών του πολιτισμού»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες αφοσιωμένοι άνθρωποι, ακούραστοι οραματιστές από κάθε γωνιά της Ευρώπης που εργάζονται άοκνα για την προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς τιμήθηκαν και τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων Europa Nostra. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο θρυλικό θέατρο Σατελέ του Παρισιού, τα μάτια και τα χαμόγελα των «πρωταθλητών του πολιτισμού», όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Europa Nostra και επιφανής τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, έλαμπαν εντονότερα από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο που φώτιζε τον περίτεχνο διάκοσμο των θεωρείων. Απονεμήθηκαν συνολικά 25 ευρωπαϊκά βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά, σε φορείς, ιδρύματα, οργανισμούς και πολίτες που επέδειξαν εντυπωσιακά επιτεύγματα στους τομείς της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας προσφοράς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Ειδικό βραβείο έλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα του Παρισιού για τον ρόλο του στη σωτηρία της Παναγίας των Παρισίων.

Η… κληρονομιά των «πρωταθλητών του πολιτισμού»-1

Στο κατάμεστο θέατρο Σατελέ πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των βραβείων Europa Nostra.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο «συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει τους σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης», σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα. Η γεωγραφική του έκταση είναι εντυπωσιακή, με συνολικά 658 χλμ. αποκατεστημένων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, σε 13 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα (Μαραθώνας, Πάτμος, Σίκινος, Αίγινα, Επίδαυρος, Μαίναλο, Ξάνθη και αλλού). «Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε εποχή κρίσης, τη βαρύτερη οικονομική κρίση σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσφερε εργασία σε νέους ανθρώπους και έφερε χιλιάδες περιπατητές στην Ελλάδα. Η πεζοπορία μάς απομακρύνει από την καταναλωτική διάθεση του ταξιδιού με αυτοκίνητο προς έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό ζωής, καθώς απαιτεί φυσική προσπάθεια και προσεκτική ματιά στο τοπίο. Μας ευαισθητοποιεί ξανά στη βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς στα τοπία της Ευρώπης και μας δίνει την ευκαιρία για πιο ουσιαστική ανθρώπινη επαφή σε σχέση με πολλές μορφές μαζικού τουρισμού», σημείωσε η δημιουργός του και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Λυδία Καρρά μετά την παραλαβή του βραβείου και κατέληξε: «Το τόσο σημαντικό αυτό βραβείο το μοιραζόμαστε με τους εκατοντάδες πολίτες σε όλες τις κοινότητες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα».

Η… κληρονομιά των «πρωταθλητών του πολιτισμού»-2

Η απονομή ειδικού βραβείου στο Πυροσβεστικό Σώμα του Παρισιού για τη σωτηρία της Παναγίας των Παρισίων.

Ο εκ των οικοδεσποτών της τελετής απονομής, απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό κ. Tibor Navracsics στην ομιλία του επεσήμανε τη σημασία της πολιτιστικής βιωσιμότητας, υπενθύμισε τη θέση του ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένας κοινός πόρος, μια κληρονομιά από το παρελθόν πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας» και δήλωσε υπερήφανος που ο πολιτισμός είναι πια μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ο πρόεδρος της Europa Nostra Πλάθιντο Ντομίνγκο απηύθυνε πρόσκληση προς τους βραβευθέντες, τους Ευρωπαίους πολίτες, τους υπηρέτες του πολιτισμού αλλά και τους ηγέτες της Ενωσης «να επενδύσουμε σε όσα μας ενώνουν, να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και στους πολιτισμούς. Σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί αμφισβητούν το μέλλον της Ε.Ε., πρέπει να σπεύσουμε προς υπεράσπισή του, όλοι μαζί».

Η Europa Nostra είναι μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη κυβερνητικών οργανισμών που εργάζονται για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Τα ομώνυμα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαθέτει προϋπολογισμό 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, για την υποστήριξη οργανισμών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των καλών τεχνών, των εκδόσεων, του κινηματογράφου, της μουσικής. Από το 2002, οπότε δόθηκαν για πρώτη φορά, έχουν βραβευθεί συνολικά 512 έργα από 34 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή