Εκείνοι που (υπο)δέχονται τους πρόσφυγες

Εκείνοι που (υπο)δέχονται τους πρόσφυγες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για καταμερισμό των αιτούντων άσυλο που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα σε όλες τις περιοχές της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς υπολογίζεται ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν μεταφερθεί ακόμα 4.000 άτομα τα οποία θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία. Ηδη, φιλοξενούνται 5.551 άτομα σε 44 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα μέσω προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Από αυτά, τα 25 λειτούργησαν ή επαναλειτούργησαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι φιλοξενούμενοι είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά, μάλιστα 700 εξ αυτών είναι μικρά έως 3 ετών.

Αύριο ολοκληρώνεται και ο δεύτερος διαγωνισμός για την ενοικίαση ξενοδοχείων για τη στέγαση αιτούντων άσυλο που έχει προκηρυχθεί από τον Οργανισμό και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ξενοδοχεία με αιτούντες άσυλο λειτουργούν σε Αττική, Εύβοια, Μεσολόγγι, Βέροια, Σέρρες, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Χαλκηδόνα, Εδεσσα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Κιλκίς, Φλώρινα, Βέροια, Βρασνά, Καστοριά, Γιαννιτσά, Γρεβενά. 

Σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες πολιτών που έφτασαν μέχρι να απειλήσουν τους νεοφερμένους, αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εμφανίζονται έτοιμοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της πρόκλησης. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δηλώνει στην «Κ» ότι «είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το χρέος μας για κατανομή των αιτούντων άσυλο και να φιλοξενήσουμε ασυνόδευτα ανήλικα. Ζητάμε, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής ροή στη χρηματοδότηση γιατί ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει καθυστερήσεις αλλά και να μας δοθεί το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή γιατροί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί  για να μπορέσουμε να στηρίξουμε επαρκώς αυτά τα παιδιά».

Οπως τονίζει ο κ. Λαμπρινός, εδώ και καιρό στο Ηράκλειο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα διαμένουν 600 άτομα, οικογένειες, την ύπαρξη των οποίων μάλιστα πολλοί πολίτες του Ηρακλείου δεν γνωρίζουν καν. Πρόκειται για Αφγανούς, Πακιστανούς αλλά και Κούρδους. «Δεν έχουμε περιστατικά βαριάς παραβατικότητας, παρά το ότι ήμασταν προετοιμασμένοι και γι’ αυτό. Ομως δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα, μόνο μικροκαβγάδες, χωρίς μεγάλη σημασία», σημειώνει.

«Είναι γνωστό ότι το σχολείο μας από την επόμενη εβδομάδα θα εντάξει στο μαθητικό του περιβάλλον προσφυγόπουλα ηλικίας 12-16 ετών από το κέντρο φιλοξενίας της περιοχής. Αυτό το γεγονός δημιούργησε κάποιους προβληματισμούς όπως ήταν αναμενόμενο, όμως αυτοί γρήγορα παραμερίστηκαν όταν κατανοήσαμε τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι συνάνθρωποί μας. Ετσι, εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Σερρών καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας που θα φοιτήσουν φέτος στο σχολείο μας». Με αυτή την ανακοίνωση του 15μελούς αλλά και με μια μουσική εκδήλωση στη συνέχεια τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου υποδέχθηκαν τους νέους τους συμμαθητές την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι διαμαρτυρόμενοι

Περίπου την ίδια ώρα εκατό χιλιόμετρα μακριά, στα Γιαννιτσά, 50 άτομα προσπάθησαν να εμποδίσουν πούλμαν που μετέφερε αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχείο της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι στο ίδιο ξενοδοχείο έξω από τα Γιαννιτσά διαμένουν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια 55 ασυνόδευτα ανήλικα δεν είχε δημιουργηθεί κάποια αντίδραση μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν έφτασαν 60 ακόμα αιτούντες άσυλο με δύο πούλμαν.

«Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό ατόμων, οι ίδιοι κάθε φορά που δημιουργούν θέματα και με άλλες αφορμές. Συνεννοούνται μέσω Facebook και οργανώνονται για να κάνουν μια διαμαρτυρία» τονίζει η κ. Αννα-Μαρία Σαββίδου δημοσιογράφος και μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Γιαννιτσών και Περιχώρων. Εξηγεί ότι στην Εδεσσα, σε δύο ξενοδοχεία που ήταν κλειστά και νοικιάστηκαν πέρυσι από τον ΔΟΜ, φιλοξενούνται 170 άτομα χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. «Μόλις όμως μαθεύτηκε ότι θα πάνε άλλα 32 άτομα, κάποιοι ξεσηκώθηκαν», εξηγεί.

Ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και στη Σκύδρα και στην Παναγία Θεσσαλονίκης όταν «κυκλοφόρησε» η είδηση ότι πρόκειται να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο. Οπως τονίζουν, πάντως, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία- δομές φιλοξενίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καιρό χωρίς προβλήματα για τις τοπικές κοινωνίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή