Εσπευσμένα μέτρα για τη λίμνη Κορώνεια

Εσπευσμένα μέτρα για τη λίμνη Κορώνεια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μιας νέας παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για το θέμα της Κορώνειας. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος επέσπευσε τη λήψη άμεσων μέτρων, διαθέτοντας 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και όρισε μια νέα μόνιμη επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η επανάληψη, όμως, των ίδιων προβλημάτων την τελευταία δεκαετία υποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανομβρία, αλλά και ζητήματα που η πολιτεία έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει στο παρελθόν, όπως η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων από τους αγρότες της περιοχής και η ρύπανση που έχει συσσωρευθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον πυθμένα της λίμνης.

Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την τοποθέτηση συντονιστή, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η επιτροπή που δημιουργήθηκε για να υποβάλει προτάσεις. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρός της, γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κώστας Αραβώσης, ήδη εξασφαλίστηκαν 800.000 ευρώ για κάποιες άμεσες παρεμβάσεις και την εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την αναπροσαρμογή του master plan. Επίσης «διερευνάται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δυνατότητα ένταξης των αγροτών της περιοχής σε πρόγραμμα άρδευσης ακριβείας, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη νερού». Ο κ. Αραβώσης αρνείται ότι στόχος είναι να αποφευχθεί μια νέα παραπομπή. Αντίθετα, «ευελπιστούμε ότι με τα νέα μέτρα που πήραμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλείσει τον φάκελο της υπόθεσης», αναφέρει.

«Η Κορώνεια είναι μια λίμνη με μεγάλη έκταση και όταν δεν υπάρχει εισροή νερού και έχει υψηλές θερμοκρασίες, τότε η εξάτμιση είναι υψηλή. Το 2014-2016 που ήταν καλές χρονιές υδρολογικά, η λίμνη είχε φθάσει τα 2,5 μέτρα βάθος. Το 2017-2018 όμως ήταν κακές χρονιές και φέτος βλέπουμε το αποτέλεσμα», λέει η Δήμητρα Μπόμπορη, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής. «Τα έργα που είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν καθαρισμοί και να είναι λειτουργικά, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του νερού στη λίμνη».

«Δεν φταίει η ανομβρία για τους μαζικούς θανάτους πουλιών και ψαριών», εκτιμά η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. «Το “σύστημα” της Κορώνειας έχει υποστεί βίαιη ρύπανση ήδη από τη δεκαετία του ’80. Η λίμνη καταρρέει εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχει. Τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν πέτυχαν τον στόχο τους – το κομμάτι της λίμνης που έγινε πιο βαθύ και υποτίθεται ότι θα προστάτευε τη ζωή, μόλις τραβήχτηκαν τα νερά αποδείχθηκε ότι έχει γίνει νεκροταφείο ψαριών και πουλιών. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε την προσέγγισή μας. Να συζητήσουμε για μια νέα λίμνη, πιθανότατα μικρότερη σε έκταση από τη σημερινή, που να υποστηρίζεται από το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής. Και με κάποια μικρά έργα να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του πυθμένα και των υδάτων της».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT