Προσφυγή αρχαιολόγων στο ΣτΕ για το Ελληνικό

Προσφυγή αρχαιολόγων στο ΣτΕ για το Ελληνικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά πρόσφατης ρύθμισης για τους κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού κατέθεσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ακόμα δύο φορείς. Οπως υποστηρίζουν, με τη ρύθμιση αναβάλλεται επ’ αόριστον η απόδοση των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων στους δήμους και έτσι τίθεται στην κρίση του ιδιώτη η χρήση ενός δημόσιου αγαθού. Η ρύθμιση έχει δεχθεί κριτική και από επιστημονικούς φορείς όπως τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Πολεοδόμων. Εν τω μεταξύ, οι δύο από τους τρεις δήμους αποχώρησαν από τον φορέα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού.

Η ρύθμιση για τους κοινόχρηστους χώρους τέθηκε σε ισχύ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 154 Α/2019), λίγο πριν από την έγκριση των πολεοδομικών μελετών για τις επτά περιοχές κατοικίας. Οπως προβλέπει, οι κοινόχρηστοι χώροι «παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε., έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση». Ομοίως, για τους κοινωφελείς χώρους (λ.χ. για σχολεία, πολιτιστικά κέντρα) παραμένουν υπό την ευθύνη της Ελληνικό Α.Ε. «έως την κατά περίπτωση παράδοσή τους».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και μεμονωμένοι πολίτες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της επίμαχης ρύθμισης. Οπως υποστηρίζουν, «αναβάλλεται επ’ αόριστον και χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο όρο ή περιορισμό η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων σε κοινή χρήση», μεταξύ των οποίων και το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου. «Η παρακράτηση για αόριστο χρονικό διάστημα κοινόχρηστων- κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας, καθώς και αρχαιολογικού χώρου και μνημείων, από μια ιδιωτική εταιρεία συνιστά παραχώρηση άσκησης δημόσιας εξουσίας από ανώνυμη εταιρεία, καθώς μετακυλίεται στη σφαίρα του ιδιώτη η λήψη της απόφασης για την επίτευξη και υλοποίηση ενός δημόσιου σκοπού», καταλήγουν.

Εξάλλου, προ ημερών η γενική συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έστειλε επιστολή προς τους βουλευτές επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι εντέλει οι κοινόχρηστοι χώροι θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση, προ μηνός, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

Εν τω μεταξύ ο ρόλος των δήμων στη διαχείριση του Ελληνικού περιπλέκεται, μετά την αποχώρηση των Δήμων Γλυφάδας και Αλίμου από τον Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων του Ελληνικού (προβλέπεται από τη νομοθεσία ως φορέας για το μητροπολιτικό πάρκο) και τη δημιουργία… ενός «αντίπαλου» «Συνδέσμου δήμων μητροπολιτικού πόλου». Οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης κατηγορούν τον δήμαρχο Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο ότι προωθεί μόνο τα συμφέροντα της περιοχής του και μιλούν για ανάγκη «δίκαιης κατανομής», εννοώντας μελλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντάτος επαναλαμβάνει ότι το 87% της έκτασης ανήκει στα όρια του Δήμου Ελληνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή