Εορτασμός Πολυτεχνείου: Να… πρυτανεύσει η λογική

Εορτασμός Πολυτεχνείου: Να… πρυτανεύσει η λογική

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζουν η Σύγκλητος του ΕΜΠ αλλά και η Επιτροπή Εορτασμού της Επετείου. Από την πλευρά της, η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, δήλωσε ότι «η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας».

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζοντας πως «το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου». Και πρόσθεσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διαλόγου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Από την πλευρά της η Επιτροπή Eορτασμού της Επετείου, ο οποίος αρχίζει την Παρασκευή, ανέφερε ότι «οι εξελίξεις στο ΟΠΑ και η δράση των δυνάμεων καταστολής με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, λίγες μέρες πριν από το τριήμερο των εκδηλώσεων, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο. Θεωρούμε ότι η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας θα αποτρέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο». Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου θα κάνουν πορεία από την πλατεία Αμερικής «ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ».

Την ίδια στιγμή, σε 5.000 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν στα μέτρα για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αρχηγείο με τη συμμετοχή των πρυτάνεων. Εχουν ήδη δοθεί εντολές για περιφρούρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου της Αθήνας, όπως και για τη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων προκειμένου να αποτραπούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις. Μάλιστα, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν δοθεί εντολές να απομακρυνθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα έξω από τα τμήματα, ενώ στο προσωπικό δίνονται οδηγίες για λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας. Οι εκκενώσεις καταλήψεων και η κατάργηση διά νόμου του πανεπιστημιακού ασύλου έχουν πυροδοτήσει ένταση, όπως μαρτυρούν τα προχθεσινά γεγονότα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας για το ενδεχόμενο επεισοδίων στα Εξάρχεια μετά την καθιερωμένη πορεία της 17ης Νοεμβρίου είναι ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχουν ενταχθεί τα ελικόπτερα αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. Τα εναέρια μέσα θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις κατά των αστυνομικών από τις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Οσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πορείας, και φέτος δυνάμεις των ΜΑΤ θα πλαισιώσουν τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών, ενώ έχει δοθεί εντολή για μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις που επιχειρηθούν καταστροφές καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων στο κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή