Η νεολαία και η πρόκληση των τεχνολογιών

Η νεολαία και η πρόκληση των τεχνολογιών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος της νεολαίας στη διαμόρφωση του νέου κόσμου των εκθετικών τεχνολογιών βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης (και τελευταίας) μέρας του Singularity University (SU) Greece Summit, χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και σειρά από μεμονωμένες ομιλίες των εμπειρογνωμόνων του SU, με το κοινό να απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από εφήβους από επτά επιλεγμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Οι δραστικές αλλαγές που θα επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι καινούργιες δεξιότητες που θα απελευθερώσει αφορούν κυρίως τη νέα γενιά», δήλωσε στην «Κ» η κ. Κεραμέως. «Τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον, αλλά θα δοκιμάσουν και την προσαρμοστικότητά μας. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να δράσουμε ώστε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εκθετικές τεχνολογίες θα αναπτυχθούν και θα ακμάσουν».

Η νεολαία και η πρόκληση των τεχνολογιών-1

Ο Αμίν Τουφάνι, κάτοχος της έδρας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Singularity University.

Στην κορύφωση του προγράμματος για τη νεολαία, ο διευθυντής του Vodafone Institute, Αντριου Ντάνετ, συντόνισε μια ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση μεταξύ της διευθύντριας Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων της Vodafone Ελλάδας, Μαρίας Σκάγκου, και της υπεύθυνης διεθνών συνεδρίων του SU, Μποντάνα Κεσάλα. Ο διάλογος δομήθηκε γύρω από τις απορίες εφήβων από όλη την Ελλάδα, τις οποίες έχει συλλέξει εδώ και μερικές εβδομάδες η πρωτοποριακή νεοφυής επιχείρηση 100mentors. Με ερωτήσεις όπως «Πώς προβλέπετε ότι θα συνεργαζόμαστε με τα ρομπότ στη λήψη εργασιακών αποφάσεων» ή «Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο αντίκτυπος αν αποσυρθώ πλήρως από τα social media;», οι νέοι έδειξαν πώς φαντάζονται ήδη τη μελλοντική καθημερινότητά τους, ενώ κατανοούν τις σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις με ωριμότητα και δίχως αφελή ενθουσιασμό.

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε με τη δεύτερη ομιλία στο συνέδριο του Αμίν Τουφάνι, κατόχου της έδρας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του SU, ο οποίος επιχείρησε να εφαρμόσει τα διδάγματα της προσέγγισής του στα οικονομικά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο Τουφάνι στάθηκε στο γεγονός ότι υπερβολικά μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εντάσσεται στην κατηγορία των εμπορευμάτων που βρίσκεται στην τελευταία θέση της ιεραρχίας της νέας οικονομίας. Οπως σημείωσε μάλιστα, «ακόμη και πολύ επιτυχημένες οικονομίες, όπως η γερμανική, παρότι παράγουν πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα απροετοίμαστες… καμία από τις επιτυχημένες γερμανικές εταιρείες της δεν αποτελεί πλατφόρμα».

Οπως εξήγησε ο Τουφάνι, οι πλατφόρμες εστιάζουν στον εντοπισμό και στην αποκατάσταση αστοχιών συντονισμού των αγορών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από λανθάνουσα ζήτηση, αδρανή προσφορά και αδύναμη εμπιστοσύνη. Η Uber, για παράδειγμα, είπε, αναπτύχθηκε δίνοντας λύση στον τομέα των μεταφορών, συνδέοντας χρήστες που ήθελαν άμεσες, φθηνές μετακινήσεις με μη επαγγελματίες οδηγούς και λύνοντας το πρόβλημα της εμπιστοσύνης με το σύστημα αμφίδρομης αξιολόγησης που θέσπισε. 

Η νεολαία και η πρόκληση των τεχνολογιών-2

Η Νίκη Συροπούλου, γενική διευθύντρια του Singularity Greece.

Κατά τα άλλα, το ταξίδι στο μέλλον συνεχίστηκε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Οι ομιλίες για το φαγητό και την υγεία, ειδικά, πρόσφεραν άπλετη τροφή για σκέψη. «Οδεύουμε προς μια εποχή όπου δεν θα περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να αναζητήσουμε φροντίδα», είπε η Τίφανι Βόρα, ειδική σε θέματα ιατρικής και ψηφιακής βιολογίας στο SU. Δείχνοντας εικόνες συσκευών ανάλυσης DNA που μπορούν να συνδεθούν με φορητούς υπολογιστές ή ακόμη και smartphones, η Βόρα μίλησε για μια νέα, συναρπαστική όσο και ανατριχιαστική εποχή, όπου ο καθένας θα μπορεί να πουλάει τα βιολογικά δεδομένα του σε φαρμακευτικές εταιρείες, η Siri θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την ψυχική μας υγεία, νέα ανθρώπινα όργανα θα μπορούν να δημιουργούνται από γουρούνια και η γενετική μετάλλαξη των ανθρώπων (μέσω του CRISPR) ίσως γίνει ρουτίνα.

Ο Λάρι Ρόιτερ, από την πλευρά του, ειδικός σε θέματα διατροφής του SU, τόνισε ότι «το μέλλον του φαγητού θα είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν του». Η παραγωγή του, είπε, πρέπει να είναι «βιώσιμα εντατική» (περισσότερη τροφή με τη χρήση μικρότερων εκτάσεων) ώστε να καλύψει τις ανάγκες ενός διογκούμενου πληθυσμού χωρίς να συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή, αλλά και ανθεκτική (μεταξύ άλλων με τη χρήση γενετικών τροποποιήσεων). Τα διατροφικά προϊόντα του μέλλοντος, είπε ο Ρόιτερ, θα είναι εξατομικευμένα (ανάλογα με το μικροβίωμα του καθενός) και θα βασίζονται πολύ περισσότερο σε φυτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή