Γκρέμισαν τείχη καταπίεσης, έχτισαν γέφυρες ελευθερίας

Γκρέμισαν τείχη καταπίεσης, έχτισαν γέφυρες ελευθερίας

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λευκά μπαλόνια αφήνονται να πετάξουν ψηλά, την ώρα που τα παιδιά τραγουδούν το «99 Luftbaloons» της Nένα. Μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού. Κάθε μπαλόνι, μια ευχή για το μέλλον. Ενας φόρος τιμής στους ανθρώπους που, με το θάρρος και το πάθος τους για ελευθερία, έριξαν το Τείχος του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Την επέτειο για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους γιόρτασαν οι μαθητές της DSA Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μουσική συναυλία, έκθεση ζωγραφικής, προβολή ντοκιμαντέρ, ανέγερση, αλλά και πτώση τείχους από χαρτόκουτα, φιλοτεχνημένα από τους εφήβους, ήταν οι τρόποι που επέλεξαν για να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

Γκρέμισαν τείχη καταπίεσης, έχτισαν γέφυρες ελευθερίας-1

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τους μαθητές της DSA Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

«Μελετήσαμε τα γεγονότα, καταλάβαμε τι είχε συμβεί, πώς χωρίστηκαν οικογένειες, φίλοι. Ολα μέσα σε ένα βράδυ. Και πώς όλη αυτή η καταπίεση οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας», θα πει η 14χρονη Χάιντι Πελέκη, μαθήτρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, με τη συμμαθήτριά της Νικολέτα Κωνσταντινίδη να προσθέτει: «Θέλαμε να διαχειριστούμε με πολλή προσοχή τη σημερινή παρουσίαση –ευαίσθητο το θέμα!– καθώς ανάμεσα στο κοινό θα ήταν και κόσμος που είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα. Μας ένοιαζε να μεταδώσουμε το συναίσθημα. Να απευθύνουμε ένα μήνυμα πως, ό,τι και να συμβεί, η ελευθερία δεν φυλακίζεται ποτέ!».

«Για εμάς τους Γερμανούς, η 9η Νοεμβρίου 1989 είναι η ημέρα που γεννήθηκε μια νέα Γερμανία», επισημαίνει η Frau Bohnet, σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, απευθυνόμενη στους μαθητές. «Γιορτάζουμε ακόμη το θάρρος, όχι μόνο εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών της Ανατολικής Γερμανίας, που το φθινόπωρο του 1989 διαδήλωναν ειρηνικά για ελευθερία και δημοκρατία, αλλά και των ανθρώπων από το Γκντανσκ μέχρι την Πράγα, από την Ουγγαρία μέχρι τη Ρουμανία, χωρίς τη διορατικότητα, την επιμονή και την αντοχή των οποίων δεν θα είχε επιτευχθεί η πτώση του Τείχους», συνεχίζει. «Η επανένωση της Γερμανίας ήταν αυτή που κατέστησε εφικτή την ενωμένη Ευρώπη – τη δική μας, σημερινή Ευρώπη, στην οποία νέοι άνθρωποι σαν και εσάς μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα αν θα σπουδάσουν στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Μόναχο ή αν θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Μεσόγειο ή στη Βαλτική Θάλασσα. Ανησυχώ, γιατί  σε μερικά μέρη φαίνεται να γιορτάζουν τα τείχη και δυναμώνουν οι φωνές εκείνων που λένε ότι “λιγότερη” Ευρώπη θα ήταν καλύτερη για όλους. Ωστόσο, προκλήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και  το μεταναστευτικό, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο αν η Ευρώπη έχει μία φωνή. Αν και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, η σημερινή Ευρώπη είναι η καλύτερη Ευρώπη που είχαμε ποτέ. Το φθινόπωρο του 1989 έδειξε τι μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι όταν είναι ενωμένοι».

Γκρέμισαν τείχη καταπίεσης, έχτισαν γέφυρες ελευθερίας-2

Στιγμιότυπο από το μουσικό happening της εκδήλωσης «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες».

«Η 9η Νοεμβρίου 1989 είναι μια ημέρα με τεράστιο ιστορικό βάθος», αρχίζει να λέει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Κατέστησε το Βερολίνο το σημείο όπου συναντήθηκαν ιστορικά η ελπίδα του ανθρώπου για ελευθερία και η καταπίεση του ανθρώπου από ένα απάνθρωπο καθεστώς. Η φράση “Ich bin ein Berliner”, του Τζον Φ. Κένεντι, αποτέλεσε σύμβολο ελευθερίας μιας ολόκληρης γενιάς. Την ημέρα εκείνη αποδείχθηκε ότι οι ανθρώπινοι αγώνες για την ελευθερία δεν είναι μάταιοι. Το Τείχος αυτό, που η δική μου γενιά πίστευε ότι θα στεκόταν για πάντα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εμείς που το ζήσαμε δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, εσείς που δεν το ζήσατε πρέπει να το διδαχθείτε. Η ημέρα αυτή πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις επόμενες γενιές – η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητα στην κοινωνία των ανθρώπων, αλλά στόχοι που πρέπει με μεγάλη προσπάθεια να τους επιδιώκουμε και να τους επιτυγχάνουμε», καταλήγει.

Οι διευθυντές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Brunke – Kullik και Σταύρος Σάββας, θα πουν στο δικό τους καλωσόρισμα: «Με το σύνθημα “Εμείς είμαστε ο λαός”, ξεσηκώθηκαν οι άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία διεκδικώντας ελευθερία. Η ιστορική αλλαγή για την ένωση της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης ήρθε μέσα από μια ειρηνική επανάσταση. Η χαρά και από τις δύο πλευρές του Τείχους, απερίγραπτη. Εδώ και 30 χρόνια οι Γερμανοί ζουν πια όλοι μαζί σε μια αδιαίρετη χώρα. Το ότι σήμερα εμείς στην Αθήνα τιμάμε το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται με το ότι τα σχολεία μας έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία και τη γερμανική γλώσσα. Επιπλέον, αυτή η από κοινού εκδήλωση μας βοηθά να χτίσουμε γέφυρες, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και εδώ, μεταξύ των μαθητών των σχολείων μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή