Αρχίζει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

Αρχίζει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τριήμερος εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αρχίζει σήμερα και θα κορυφωθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει», ανέφερε στο μήνυμά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Να έχουμε έναν εορτασμό αντάξιο της μνήμης που γιορτάζουμε, με μαζική συμμετοχή του κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας», ευχήθηκε χθες ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής. Εύλογα, μέλημα όλων είναι να μην υπάρξει ένταση μετά τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν η ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη Κυριακή, άδειασε στέκι εξωπανεπιστημιακών – αναρχικών από το ίδρυμα. Την προσδοκία μαζικής συμμετοχής εξέφρασε και ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

Ειδικότερα, ο κ. Μπουντουβής τόνισε ότι «οι ημέρες θέλουν προσοχή και τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της εφετινής επετείου».

«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκομένων μερών. Κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς, καθώς, όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται. Εμείς, πρυτάνεις και δάσκαλοι, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας και σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες ή κρίσιμες, όπως αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε. Τόνισε, ακόμη, ότι «αγκυλώσεις, αυθαιρεσία, βία είναι ασύμβατα με τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου» και «πρέπει να εκλείψουν».

Το συγκρότημα της Πατησίων θα είναι ανοικτό σήμερα και αύριο από τις 9.30 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Την Κυριακή, θα κλείσει στη 1 μ.μ., αφού προηγουμένως εκκενωθεί από τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. Από την άλλη, στο κτίριο Γκίνη, στο συγκρότημα της Πατησίων, βρήκαν καταφύγιο περίπου 30 αλλοδαποί, όπως λέει η αστυνομία. Οι 30 συγκαταλέγονται μεταξύ μιας μεγαλύτερης ομάδας 130 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης απομακρύνθηκαν από υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας 42, στα Εξάρχεια. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ελέγχου, όσοι διαπιστώθηκε ότι είχαν χαρτιά ή είχαν υποβάλει αιτήματα ασύλου και διέθεταν το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, εκτός Αττικής.

Τη μεταφορά τους ανέλαβε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στο δρομολόγιο κάποιοι διαφώνησαν, απείλησαν, αποβιβάστηκαν από τα λεωφορεία και, προφανώς με τη συνδρομή τρίτων, κατευθύνθηκαν στο ΕΜΠ. Ο κ. Μπουντουβής δήλωσε ότι «μιλάμε με τον ΔΟΜ για να αποχωρήσουν. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ανθρωπιστική ματιά». Τέλος, χθες, περίπου 1.500 φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τα γεγονότα στο ΟΠΑ. Πολλές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκ νέου από τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή