Ειδικά σχέδια για κάθε πανεπιστημιακό χώρο από την Αστυνομία

Ειδικά σχέδια για κάθε πανεπιστημιακό χώρο από την Αστυνομία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ειδικά διαβαθμισμένα σχέδια» ανά πανεπιστημιακό χώρο και «συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες», η Ελληνική Αστυνομία θα μεριμνά για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα ΑΕΙ, είπε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου, παρουσιάζοντας ενδεικτικές περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων και παραβατικής συμπεριφοράς που θα καλείται η ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή, και καθώς κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, ο κ. Οικονόμου απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν ώστε να μην τροφοδοτηθούν ακραίες δραστηριότητες.

«Από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας καταρτίζονται ειδικά διαβαθμισμένα επιχειρησιακά σχέδια για καθεμία από τις εγκαταστάσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στις περιοχές της εδαφικής τους αρμοδιότητας, προκειμένου να εφαρμοστούν σε συντρέχουσα περίπτωση, και αναμφισβήτητα είμαστε σε μια στενή επικοινωνία και συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τη Σύγκλητο και τους πρυτάνεις», σημείωσε αρχικώς ο κ. Οικονόμου. «Από το αρχηγείο της αστυνομίας έχουν ήδη εκδοθεί προ ελάχιστων εβδομάδων πολύ συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες για την αντιμετώπιση των ομάδων χαμηλής τρομοκρατίας, των διακινητών ναρκωτικών και των εμπλεκομένων σε κάθε μορφή λαθρεμπορίου, που βρίσκουν παραδοσιακά άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους» συμπλήρωσε, για να συνεχίσει: «Για τις τελούμενες αξιόποινες πράξεις και παραβατικές συμπεριφορές, στο εξής θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξομοιώνοντας κατά τον τρόπο αυτόν τον χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κοινό δημόσιο χώρο.

Σε αυτές τις πράξεις και τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η κατασκευή, κυκλοφορία και χρήση εύφλεκτων υλών και εκρηκτικών υλών, το παρεμπόριο, οι βίαιες διακοπές μαθημάτων, οι καταστροφές σε κτίρια και σπουδαστήρια, η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, η ομηρία και προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού». Και σε άλλο σημείο, με αφορμή ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25) και Γ. Καμίνης (ΚΙΝΑΛ), ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε: «Σε περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης αξιοποίνων πράξεων η Ελληνική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκδηλώσει τις προβλεπόμενες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης της αστυνομικής δράσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία σταθμίζει τη δράση και τις ενέργειές της ώστε να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο για τη διαχείριση του περιστατικού μέτρο και περιορίζεται κατά το δυνατόν η διατάραξη της οργανωμένης επιστημονικής δραστηριότητας και η λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος».

Κρίσιμη συγκυρία

Οσον αφορά τη συγκυρία, ο κ. Οικονόμου τη χαρακτήρισε «κρίσιμη ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου», και υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε, κυρίως με αφορμή κριτικά σχόλια κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόσφατη επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο – πρώην ΑΣΟΕΕ: «Δεν πρέπει μέσα από τον χώρο του Κοινοβουλίου να στέλνονται μηνύματα που μπορεί να παρερμηνευτούν και να εκληφθούν ως προκάλυμμα σε εξτρεμισμούς και έκνομες δραστηριότητες. Να μην αφήσουμε χώρο σε εξτρεμιστές και περιφερειακούς να θολώσουν την ατμόσφαιρα. Οφείλουμε να τιμήσουμε τον εορταστικό χαρακτήρα της επετείου χωρίς ακρότητες και επεισόδια και ει δυνατόν χωρίς χρήση βίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπακαδήμα αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της είχε κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής» στην ΑΣΟΕΕ εις βάρος «άοπλων παιδιών», ενώ νωρίτερα με άλλη αφορμή ο κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «κρεσέντο, παροξυσμό αυταρχισμού» εκ μέρους της αστυνομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή