«Επαναστατική Αυτοάμυνα» – Το χρονικό της σύλληψης

«Επαναστατική Αυτοάμυνα» – Το χρονικό της σύλληψης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την επεισοδιακή ληστεία της 21ης Οκτωβρίου στο πρακτορείο ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό, ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, που σήμερα καταζητείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», τηλεφώνησε στον Διονύση Μπάκα, γνωστό του ήδη από τις σχολικές καταλήψεις του 1991, και τον ρώτησε εάν τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σπίτι του στον Χολαργό, σε περίπτωση που παρουσιαζόταν ανάγκη. Ο Μπάκας, προφυλακισμένος από την Τρίτη για την ίδια υπόθεση, έμενε μερικά μόλις μέτρα από το κατάστημα του ΟΠΑΠ και δεν αρνήθηκε να συνδράμει τον παλιό γνωστό, δίχως –όπως ισχυρίστηκε αργότερα– να γνωρίζει τα σχέδιά του.

Κάπως έτσι ξεκίνησε να εκτυλίσσεται η ιστορία που, τρεις εβδομάδες αργότερα, οδήγησε την Αντιτρομοκρατική στην εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Της οργάνωσης, που από τον Μάιο του 2014 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις με καλάσνικοφ και μία με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας. Η ληστεία στο ΟΠΑΠ Play έγινε λίγο πριν από τις 11 μ.μ. της 21ης Οκτωβρίου και σ’ αυτή πλην του Χατζηβασιλειάδη συμμετείχε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος. Βγαίνοντας από το πρακτορείο, ο πρώτος από τους δύο τραυματίστηκε  από σφαίρα στο αριστερό πόδι, όταν το καλάσνικοφ που κρατούσε ο συνεργός του εκπυρσοκρότησε.

Το χρονικό

Οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν από το πρακτορείο με μια κλεμμένη μηχανή που εγκατέλειψαν σε παρκάκι, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά. Ο Χατζηβασιλειάδης παρέμεινε στο σημείο ανήμπορος να περπατήσει και ο Σταθόπουλος έτρεξε στο σπίτι του Μπάκα για να ζητήσει βοήθεια. Ο τελευταίος, με το αυτοκίνητό του, ένα μπλε Toyota Auris τους μετέφερε στο σπίτι του. Μετά τη σύλληψή του, ο Μπάκας κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι μόνο τότε του αποκάλυψαν ότι είχαν μόλις διαπράξει τη ληστεία. Αφησαν τα σακίδια με τα όπλα σε ένα δωμάτιο και έστρωσαν στο πάτωμα σακούλες σκουπιδιών και πετσέτες για να απορροφούν το αίμα από το πόδι του τραυματία. Στη συνέχεια, ο Σταθόπουλος έφυγε για να φέρει βοήθεια. «Εκανα μ…» φέρεται να είπε ο Χατζηβασιλειάδης στον Μπάκα, το διάστημα που ήταν μόνοι τους στο διαμέρισμα του Χολαργού.

Ο καταδικασμένος, στο παρελθόν, για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Σταθόπουλος πήγε με ταξί στο σπίτι 36χρονης φίλης του στο Πολύγωνο, η οποία εργάζεται σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Φέρεται να της είπε ότι κάποιος γνωστός του είχε χτυπήσει σε τροχαίο και της ζήτησε να πάνε με το αυτοκίνητό της σε μια κοινή τους φίλη, ασκούμενη γιατρό στο Σισμανόγλειο, όπως και έγινε. Τη συνάντησαν στην είσοδο του νοσοκομείου λίγο μετά τη 1 π.μ. και της αφηγήθηκαν την ίδια ιστορία, ζητώντας της οδηγίες. Τους έδωσε μια σακούλα με υλικά για τον καθαρισμό της πληγής και τους προέτρεψε να φέρουν τον τραυματία στις 6 π.μ., όταν θα «άνοιγε» το νοσοκομείο. Επειτα από μια στάση σε διανυκτερεύον φαρμακείο για την αγορά αντιβιοτικών, ο Σταθόπουλος και η φίλη του επέστρεψαν στο σπίτι του Χολαργού για να περιθάλψουν τον τραυματία.

Στις 6 το πρωί, η 36χρονη έβαλε τον Χατζηβασιλειάδη στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της και, όπως είχαν συμφωνήσει, τον μετέφερε στο Σισμανόγλειο. Ο Σταθόπουλος με τη βοήθεια του Μπάκα μετέφεραν στο διαμέρισμα του Χολαργού σακίδια με όπλα και πυρομαχικά, που ήταν κρυμμένα σε γκαρσονιέρα «γιάφκα» στην Κυψέλη.

Μετά τη σύλληψή του, ο Μπάκας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των σακιδίων. Από τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών προκύπτει ότι τελικά τα ίχνη του Χατζηβασιλειάδη χάθηκαν το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου, όταν κατόπιν υπόδειξής του, ο Μπάκας τον άφησε σε μπιραρία στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα ο Μπάκας δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο –όπως είπε– άνδρα, που του ζήτησε να παραδώσει τα κλειδιά της «γιάφκας» και τα χρήματα της ληστείας σε προκαθορισμένο ραντεβού, πίσω από εστιατόριο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ακολουθώντας τα ίχνη του αίματος, αναλύοντας 200 GB βίντεο από κάμερες ασφαλείας και φυσικά γνωρίζοντας τον κύκλο επαφών των «παλαιών γνώριμων» της υπηρεσίας, Χατζηβασιλειάδη και Σταθόπουλου έφτασαν στα ίχνη τους την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του Χολαργού ήταν και το καλάσνικοφ «σφραγίδα» με το οποίο η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» έχει δύο φορές πυροβολήσει κατά των ΜΑΤ, στη Χαρ. Τρικούπη. Πάντως, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, ιδιοκτήτης σχολής πολεμικών τεχνών, αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη μόνο για να βοηθήσει τον τραυματία φίλο του. Ο Μπάκας αν και προανακριτικά περιέγραψε με λεπτομέρεια τα γεγονότα, ενώπιον του ανακριτή επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του κατηγορητηρίου. Ο τρίτος κατηγορούμενος διαφεύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή