Οταν την σύγχρονη Ιστορια την μαθαίνεις, περπατώντας

Οταν την σύγχρονη Ιστορια την μαθαίνεις, περπατώντας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα είναι ένα παλίμψηστο. Περπατάμε  στους δρόμους και νιώθουμε να αφουγκραζόμαστε δίπλα στα δικά μας βήματα και τα βήματα εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ανθρώπων μέσα στους αιώνες. Κι όσο κι αν περηφανευόμαστε και ψηλώνουμε για την Ακρόπολη, τον ναό του Διονύσου και το Θησείο, την Τριλογία των Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο, υπάρχουν και πολύ πιο πρόσφατα κομμάτια της Ιστορίας μας, τα οποία οφείλουμε να αγγίξουμε, να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε – είτε με περηφάνεια είτε με περίσκεψη και οδύνη ή και με όλα αυτά μαζί. Μάλιστα, περνάμε καθημερινά από τα τοπόσημα της κοντινής μας Ιστορίας, χωρίς να τα γνωρίζουμε κιόλας. 'Η αν τα γνωρίζουμε, επειδή είναι επώδυνα, κοντινά και αιματοβαμμένα, επειδή κάποια γιαγιά και κάποιος παππούς  μας τα ανέφερε με ένταση και οργή και πίκρα και χαρά, μπορεί να κάνουμε πως τα ξεχνάμε. Κι επειδή ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε την Ιστορία είναι ο βιωματικός και όχι ο ακαδημαϊκός και μουσειακός, πώς αλλιώς θα γνωρίζαμε τέτοια κομμάτια χωρίς να τα δούμε και να τα αγγίξουμε; Χωρίς να τα περπατήσουμε;

Ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, είναι από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους να μας οδηγήσει σε έναν τέτοιον περίπατο. Συμμετείχε στο σχεδιασμό του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου και διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ και είναι συγγραφέας των έργων ''Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα'' και "Δεκεμβριανά 1944, Η Μάχη της Αθήνας". Επίσης, είναι ο  εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων ''12 Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα ελεύθερη" για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Από το 2013 διοργανώνει σειρά ιστορικών περιπάτων σε σημεία – κλειδιά της πρωτεύουσας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών.

Οταν την σύγχρονη Ιστορια την μαθαίνεις, περπατώντας-1

Συλλαλητήριο 3ης Δεκεμβρίου 1944, Πλατεία Συντάγματος. (Φωτογραφία Νμίτρι Κέσσελ)

Κι εμείς θέτουμε ερωτήματα, όπως:  Σε ποια γωνία  της Πανεπιστημίου έγινε αιματηρή σύγκρουση με πολλούς νεκρούς μεταξύ νέων και φοιτητών από τη μια και Γερμανών από την άλλη στη μεγαλειώδη διαδήλωση κατά της Βουλγαρικής κατοχής της Θεσ/νίκης; Πού έγιναν οι σημαντικότερες μάχες κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών; Πώς μετατράπηκε η Αθήνα σε πεδίο μάχης; Ποιά φιλοναζιστική προδοτική οργάνωση στέγαζε ένα από τα νεοκλασικά απέναντι από το ΡΕΞ; Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο (που συμπίπτει και με την 75η επέτειο των Δεκεμβριανών), οι πρωϊνοί Κυριακάτικοι ιστορικοί περίπατοι υπό την καθοδήγηση του κ. Χαραλαμπίδη μπορούν να μας δώσουν αυτές τις απαντήσεις και άλλες πολλές – η διοργάνωση περιλαμβάνει ανά περίπτωση και προβολή σχετικού υλικού. Γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο ιστορικός, " η Ιστορία μας δεν τελειώνει τον 5ο αιώνα του Περικλέους, στην ΄Αλωση το 1453 ή στο 1821, μιας και έκτοτε έχουμε κάνει ως λαός και άλλα σημαντικά πράγματα, που πρέπει να γίνουν γνωστά, να ειπωθούν και να συζητηθούν- κι αυτά έχουμε ευθύνη να τα διαμεσολαβήσουμε εμείς οι ιστορικοί".

Στην ιστοσελίδα https://www.athenshistorywalks.com μπορούμε να βρούμε τις σχετικές πληροφορίες και να κλείσουμε θέση. Οι περίπατοι κοστίζουν 15 ευρώ και ξεκινούν στις 11π,μ. , ενώ διαρκούν σχεδόν 2μιση ώρες. Η προσωπική σελίδα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη :https://www.facebook.com/Menelaos-Haralabidis-874551622575314/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή