Καταγγέλλουν συρρίκνωση των ακτών

Καταγγέλλουν συρρίκνωση των ακτών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την κυβέρνηση να αναβάλει την προγραμματισμένη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και την παραλία απηύθυναν χθες το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού. Οπως επανειλημμένως έχουν τονίσει τα μέλη των δύο φορέων, το νομοσχέδιο ανοίγει, άρθρο προς άρθρο, το δρόμο για την παραχώρηση σε ιδιώτες, την εμπορική εκμετάλλευση, τη δόμηση και την καταστροφή με εκτεταμένες προσχώσεις του αιγιαλού και της παραλίας. Η ψήφισή του, όπως σημείωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Δεκλερής, δίνει το «πράσινο φως» και για την εκτέλεση ορισμένων εκ των ολυμπιακών έργων.

Αγνοώντας νομολογία του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή οικοσυστήματα που χρήζουν της προστασίας του κράτους, οι -συχνά φωτογραφικές- διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγούν σε σημαντική μείωση του πλάτους των ελληνικών ακτών. Αναλυτικότερα, λοιπόν, μέσω του άρθρου 2, τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την εμπορική εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς καθιερώνεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας του «παλαιού αγιαλού», ενώ εισέρχεται και ο όρος «αξιοποίηση» των εν λόγω περιοχών. Με το άρθρο 3, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συμμετέχει στην επιτροπή καθορισμού αιγιαλού και παραλίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις εγκεκριμένες χωροταξικές κατευθύνσεις και χρήσεις γης που επηρεάζουν την παράκτια ζώνη (άρθρο 9). Το άρθρο 5 δίνει τη δυνατότητα διαρκούς επανακαθορισμού των ακτών και μείωσης της παραλιακής ζώνης, ενώ το άρθρο 7 επιτρέπει ρητά τη δόμηση της παραλίας, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλης.

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται η διάταξη του άρθρου 21, που προβλέπει ότι το όριο, οι χρήσεις γης και το σχέδιο ανάπτυξης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του λιμένα καθορίζεται με απόφαση του οικείου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιωτικός ή μικτός φορέας. Επιπλέον, στο άρθρο 13, προβλέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτες της χρήσης αιγιαλού έως 500 τ.μ. ανεξαρτήτως μεγέθους της παραλίας, καθώς και η παραχώρηση από την ΕΤΑ Α.Ε. της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν ανακηρυχθεί Τουριστικά Δημόσια Κτήματα – μια διάταξη που «φωτογραφίζει» την περίπτωση των 5 ακτών του ΕΟΤ στην Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή